ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Основні напрями роботи командира щодо формування та підтримання позитивного психічного стану
Як свідчить військова практика, у військовій діяльності психічні ста¬ни, особливо в бойовій обстановці (зокрема на війні), відіграють важ¬ливу роль.
Яким чином командир може впливати на механізми виникнення по¬зитивних психічних станів? Відповідь на це запитання є в характерис¬тиках психічного стану (конкретна ситуація, індивідуально-психічні особливості воїна, «системотворний фактор»).
Першим напрямом роботи командира щодо формування позитивно¬го психічного стану є створення здорового морально-психологічного клімату в підрозділі. Створити оптимальну ситуацію для воїнів — озна¬чає сформувати належні умови їхньої життєдіяльності. Відповідно змі¬нюючи військове середовище, яке безпосередньо впливає на зміну си¬туації, можна сформувати новий психічний стан, подолати негативні стани.
Другий напрям — знання індивідуально-психічшіх особливостей під-леглих та їх оптимальне урахування в своїй службовій діяльності. Для чого необхідно враховувати цей фактор? Оскільки зовнішні впливи (у нашому випадку це відповідна ситуація) завжди діють через внутрішні умови (індивідуально-психічні особливості воїна) лише опосередкова¬но, то воїни по-різному реагують на зовнішні подразники.
До основних індивідуально-психічних особливостей воїна належать:
— індивідуальні особливості нервової системи, її внутрішні закони;
— потреби, настанови, почуття, переконання;
— здібності й нахили;
— психічні утворення (система знань, навичок та вмінь);
— мотиви та мотивації;
— характер;
— особливості природно-біологічної структури та організа¬ції воїна тощо.
Усі ці риси та якості складають психологічну характеристику особи¬стості. Будь-яка зміна в ціп характеристиці зумовлює зміну психічних станів, а інколи й кардинальних.
Військова служба дає великі можливості для загартовування харак¬теру й волі, цілеспрямованого розвитку різних соціально-психологіч¬них рис і якостей військовослужбовця, які йому допомагають успішно діяти в ході бойової та гуманітарної підготовки.
Третій, на думку автора, дуже важливий напрям роботи командира щодо управління виникненням психічних станів — допомогти воїнам знайти «особистісний смисл»у військовій службі, який є «системотвор-ним фактором», тобто який дає змогу об'єднувати в цілісну функціо¬нально-динамічну систему різні психічні особливості воїна. Особисті-сний смисл — одна з головних складових свідомості воїна і визначає зміст його діяльності (найвища його форма розвитку — це стійка вій-ськово-професіниа спрямованість). Якщо служба у воїна не викликає суперечливих почуттів, він краще зносить її труднощі, а також постій¬но прагне до вдосконалення і самовдосконалення в ній.
Важливими напрямами роботи командира підрозділу щодо утворен¬ня та підтримання позитивного психічного стану є оптимізація проце¬су спілкування між військовослужбовцями та його гуманізація, а також ефективна організація бойової підготовки в підрозділі. Деякі дослід¬ники відносять цей напрям до поняття «ситуація». Напевно, такий під¬хід виправдовує себе в цивільних умовах життя, але особливості вій¬ськової служби, тривале сумісне перебування воїнів потребують від ко¬мандирів приділяти особливу увагу й цим напрямам роботи. Власне, нестатутні взаємини між військовослужбовцями, негативні традиції, які створюють нездорову морально-психологічну атмосферу та нездоро¬вий соціально-психологічний клімат у підрозділі свідчать про актуаль¬ність і необхідність такої роботи командира. Тому необхідно цілеспря¬мовано формувати та згуртовувати військовий колектив, основними психологічними показниками якого є згуртованість і стресостійкий оп¬тимістичний соціально-психологічний клімат у підрозділі.
Наступним важливим аспектом створення здорової морально-пси¬хологічної атмосфери, доброго настрою є особистий приклад команди¬ра, його оптимістичний психічний стан. Цс впливає на ефективність власної діяльності та безпосередньо формує психічний стан підлеглих.
Найзначущішими рисами, що впливають на психічний стан офіце¬ра, є військова майстерність, комунікабельність, цілеспрямованість, ем-патія тощо. Особливо важливе значення має психічний стан командира в бойовій обстановці.
Цілеспрямована та змістовна робота офіцера неможлива без вивчен¬ня, аналізу основних виявів психічних станів підлеглих. У цьому йому допомагає знання методів вивчення психічних станів. Наприклад, М.Д. Левитов пропонує такі прийоми та засоби вивчення психічних станів: спостереження за поведінкою і діяльністю суб'єкта: кіно- і фотозйомка; словесний звіт досліджуваного; вивчення продуктів діяльнос¬ті; природний та лабораторний експеримент тощо.
Узагальнюючи концепції вітчизняних вчених, можна виділити три групи методів вивчення психічних станів підлеглих:
— теоретичні методи дослідження філософських аспектів про¬блеми;
— медичні, фізіологічні та біологічні методи;
— психологічні методи: об'єктивні (спостереження, бесіда, ін¬терв'ю, анкетування, опитування, тестування, узагальнен¬ня незалежних характеристик тощо) і суб'єктивні (самоспо¬стереження, самосвідомість, саморефлексія, самоаналіз тощо).
Вивчення психічного стану має включати три рівні:
I — психічні рівні реагування (переживання);
II — фізіологічні рівні реагування (соматика, вегетатика);
III — поведінка людини взагалі і особистості зокрема.
Ці рівні мають вивчатися водночас у комплексі та окремо тому, що вивчення тільки окремого показника не може дати достовірної інфор¬мації про природу відповідного психічного стану. Провідне місце в їх діагностиці має посідати вивчення переживань, які пов'язані зі став¬ленням особистості до чогось. Ставлення особистості як системотвор-ного фактора її психічного стану дає можливість розглядати такий стан саме як якісну характеристику психіки воїна, що об'єднує в собі пси¬хічні процеси, психічні властивості та здійснює вилив на них.
У Збройних силах України існує особливий напрям роботи коман¬дирів щодо попередження негативних станів у бойовій обстановці — психологічна підготовка, яку розглянемо у наступних темах. Тут зупи¬нимося лише на крайній формі вияву психічного стану на війні — па¬ніці.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні напрями роботи командира щодо формування та підтримання позитивного психічного стану» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Гігантська пісочниця Google. Фільтра від Google
РОЗРАХУНКОВО-КАСОВЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ КЛІЄНТІВ
Звіт про прибутки та збитки
Використання стільникових мереж для передачі даних
Аудит розрахункових і кредитних операцій. Мета й завдання аудитор...


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 1128 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП