ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Методологія психологічного дослідження
Поняття «методологія» — грецького походження і означає «наука про метод». Методологія — це система принципів і засобів організації та побудови теоретичної і практичної діяльності, а також наука про цю систему.
Методологія науки має дві якісні форми. По-перше, вона дає уяв¬лення про прийоми або техніку дослідження. Тобто вона вивчає зовнішні та спеціальні ознаки груп явищ, що потребують особливих зовнішніх прийомів і засобів їх пізнання. Так, у суспільних науках «технічна» ме¬тодологія є вченням про наукове спостереження соціального життя лю¬дини та взаємодії з цими явищами. До неї може бути віднесене, напри¬клад, уявлення про послідовну кваліфікацію психічного стану військо¬вослужбовців. Подруге, методологія може пізнавати ті широкі загальні властивості та співвідношення явищ, що відрізняють одну науку від ін¬шої; кожна з них має свій предмет вивчення, свої категорії, свої завдан¬ня. Методологія, яка вивчає явища життя людини, зумовлені її волею і свідомістю, прагненням до конкретних дій та ідеалів, називається філософською. Вона є загальною для всіх суспільних наук, у тому числі й для військової психології. Філософською методологією військової пси¬хології, синтезованої за змістом науки про взаємодію військовослуж¬бовця та світу, є філософія людини.
Таким чином, технічна методологія узагальнює та подає найдоціль¬ніші та найефективніші способи і засоби наукового пізнання науки. Оскільки військова психологія є практичною дисципліною, то її мето¬дологія розгортає засоби наукового пізнання цієї науки.
Предметом методології військово-психологічного дослідження є його процес, а результатом — система правил і рекомендацій щодо його здійснення. У ході військово-психологічних досліджень вивченню та аналізу підлягають різні психічні й соціально-психологічні явища, які безпосередньо або опосередковано пов'язані з індивідуально-психічними особливостями особистості, соціально-психологічними явищами військового колективу тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методологія психологічного дослідження» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ПОХОДЖЕННЯ ГРОШЕЙ. РОЛЬ ДЕРЖАВИ У ТВОРЕННІ ГРОШЕЙ
Формати повідомлень і прикладні програми роботи з електронною пош...
Особливості фінансових інвестицій
ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ
Фонетика, звуки і мовні органи


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 783 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП