ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Методика психологічного дослідження
В уніфікованому вигляді технічна методологія являє собою синтез методик психологічного дослідження. Поняття «.методика» визначає конкретні форми і способи використання методів дослідження, за до¬помогою яких відбувається глибоке пізнання різних психічних явищ.
Порівняно з методологією, методика вирішує тактичні проблеми і має на меті розроблення певного алгоритму дослідницької діяльності в конкретних умовах, з визначеним об'єктом тощо. Вона відповідає на запитання: як і у який спосіб провадити дослідження? Отже, методика військово-психологічного дослідження виконує в пізнанні єдину основну функцію — організацію власне дослідницької діяльності. Звідси похо¬дять й інші її характеристики — наприклад, правильність, обгрунтова¬ність, економічність, оптимальність, контроль за дослідницькою діяль¬ністю тощо.
Методику військово-психологічного дослідження можна визначити як сукупність прийомів та засобів дослідження, порядок їх використан¬ня й інтерпретації отриманих результатів. її розроблення обов'язкове, оскільки вона дає відповідь, яким чином технічно реалізувати можливо¬сті різних методів дослідження для досягнення поставленої мети. У до¬слідженні недостатньо скласти перелік методів, необхідно їх скон¬струювати і привести до системи.
Методика у військовій психології може розглядатися на кількох рів¬нях:
1) загальна методика військово-психологічного дослідження;
2) методика здійснення конкретного типу наукового пошуку (теоретичного, емпіричного, практичного тощо);
3) докладно описана послідовність реалізації того чи іншого методу військово-психологічного дослідження (наприклад, методика соціометричного опитування, тестування, анкету¬вання, психологічного експерименту тощо).
При цьому методика кожного окремого військово-психологічноге дослідження є конкретною й унікальною. Немає методики дослідження взагалі, є конкретна методика дослідження. Вона залежить від характе¬ру вивчення методології предмета дослідження, мети дослідження, опра¬цьованих методів, загального рівня кваліфікації дослідника. Це більш широке поняття, ніж метод. Навіть у тому разі, коли зміст методики становить один метод, скажімо, психологічний експеримент, його ме тодика включатиме порядок організації та здійснення наукового пошу¬ку, техніку експерименту конкретного випадку, вибір того або іншого його виду, характер фіксації та узагальнення результатів, визначення місця тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методика психологічного дослідження» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит збереження запасів
Аудит розрахунків з акціонерами
БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ
МАСА ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВІ АГРЕГАТИ ТА ГРОШОВА БАЗА
Магнитная гора


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 1112 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП