ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Методи психологічного дослідження військових
Розрізняють універсальні та спеціальні методи психологічного до¬слідження.
Універсальні методи — це такі, які використовуються не тільки в психології, айв інших галузях наукового знання: як у споріднених за змістом, так і в неспоріднених. До універсальних методів належать спо¬стереження, експеримент, бесіда, анкетування тощо.
Спеціальні метоли — це методи, які використовуються тільки в психологічному дослідженні або в близьких за змістом наукових пізна¬вальних актах. Так, тестування використовується й у військовій психо¬логії, і у військовій педагогіці, а соціометрія — також і в соціології. Проте у психологічному дослідженні ці методи є спеціальними.
Функціональна диференціація методів психологічного дослідження здійснюється за ознакою змісту пізнавальних та перетворювальних дій, що реалізуються дослідником під час професійної взаємодії з предме¬том дослідження. Структурно ця диференціація відповідає етапам пси¬хологічного дослідження, на кожному з яких відбувається своєрідне функціональне поєднання типів дослідницьких дій офіцера-дослідни¬ка. Отже, виділяють три групи методів психологічного дослідження.
1. Методи теоретичного дослідження, які забезпечують реа¬лізацію теоретичних дослідницьких дій офіцера-дослідни¬ка щодо предмета дослідження. Теоретичне дослідження має не тільки забезпечити більш-менш повне з'ясування сутно¬сті досліджуваного явища, а й виявити основні закономір¬ності його існування, взаємодії з іншими явищами, рушійні сили розвитку. У результаті використання цих методів вда¬ється побудувати теоретичну модель досліджуваного яви¬ща, а на її основі передбачити та визначити емпіричний цикл пізнавальних взаємодій із сутністю досліджуваного явища.
2. Методи емпіричного дослідження, які забезпечують дослід¬ницьку взаємодію офіцера-дослідника з предметом дослід¬ження, визначення його змістових характеристик та ознак у багатоманітності емпіричної інформації. У результаті емпі¬ричного дослідження вдається підтвердити або відкинути деякі гіпотетичні уявлення про предмет дослідження, побу¬дувати емпіричну картину його існування, а отже, відкрити для себе на практиці психологічний зміст досліджуваного явища і на підставі цього прогнозувати модель практичних дій з цим явищем у результаті різноманітних психологіч¬них впливів (військово-педагогічних, психотерапевтичних тощо). ,
3. Методи аналізу, інтерпретації і тлумачення даних тео¬ретичного й емпіричного дослідження дають змогу обгру¬нтувати об'єктивність дослідження, диференціювати змісто¬вні вияви сутності предмета дослідження за їхніми типологі¬чними характеристиками, визначити дослідницький ефект здійсненого психологічного дослідження. Ці методи обов'яз¬ково виявляють сутність характеристики предмета дослід¬ження, його якісну неповторність. Наприклад, застосуван¬ня методу аналізу в психологічному дослідженні дає мож¬ливість створити цілісну картину предмета дослідження, прогнозувати закономірності його розвитку і планувати пе¬ретворювальні дії психолога щодо нього.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методи психологічного дослідження військових» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ
БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ
Технічне забезпечення ISDN, підключення до Internet через ISDN
Держава як суб’єкт інвестування
Ризики, властиві банківським інвестиціям


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 753 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП