ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Біографічний метод
Цей метод у військовій психології має широке застосування і є системою засобів дослідження, діагностики, корекції та проектування життєвого шляху людини. Нині — це єдиний метод, який дає змогу вивчити особистість у процесі її розвитку. Цей метод емпірич¬ного пізнання почали розробляти в першій чверті XX ст. (М.О. Рибні-ков, Ш. Бюлер). Спочатку обмежувалися ретроспективним описом минулих етапів життя людини, а надалі почали включати аналіз актуаль¬них та можливих подій (майбутня автобіографія, керована фантазія, гра¬фіки життя тощо), дослідження кола спілкування (додаткові біографії лі¬нії стосунків суб'єкта). Наприклад, Микола Рибніков розглядав автобіо¬графію як психологічний документ особистості та її історії. Він розділяв спонтанні автобіофафії, коли ініціатива ретроспективного погляду на вла¬сне життя належить самій особистості, та провоковані, коли дослідник використовує прийом спонукання досліджуваного говорити про себе за визначеним планом. Такий прийом гарантує однорідність зібраного ма¬теріалу, що дає можливість порівнювати, поєднувати, узагальнювати факти.
Сучасні біографічні техніки спрямовані на реконструкцію життєвих програм і сценаріїв розвитку особистості. Аналізові підлягають також просторові та часові характеристики службового, родинного, духовно¬го життя військовослужбовця, взаємодії його з природним та соціаль¬ним середовищем.
Застосування біографічного методу передбачає отримання різнома¬нітної об'єктивної інформації, для чого можна використовувати опиту¬вання, тестування, інтерв'ю. Додаткову інформацію можна отримати під час аналізу свідчень очевидців, бесіди та опитувань близьких лю¬дей, під час первинного аналізу спогадів сучасників. Також успішно можна використовувати модифікації методу вивчення результатів діяль¬ності, коли аналізуються щоденники й листи, будуються криві продук¬тивності й діаграми життєвих вимірів активності особистості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Біографічний метод» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Інвестиційний клімат держави
ІНСТИТУЦІЙНА МОДЕЛЬ ГРОШОВОГО РИНКУ
СУТНІСТЬ ВАЛЮТИ ТА ВАЛЮТНИХ ВІДНОСИН. КОНВЕРТОВАНІСТЬ ВАЛЮТИ
Факторинг
СТВОРЕННЯ І РОЗВИТОК ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 845 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП