ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Проективні методи
Проективні методи в психології — сукупність методик цілісного вивчення особистості, яка базується на психологічній інтерпретації ре¬зультатів створеної експериментальної ситуації. Метод забезпечується сукупністю проективних методик, основною метою яких є вивчення особистості як одного цілого. Методики поділяють на:
— асоціативні (наприклад, тести Гольцма, Роршаха та завер¬шення незакінчених речень);
— інтерпретаційні (наприклад, ТАТ);
— експресивні (наприклад, психодрама, тест малюнка люди¬ни, тест малюнка тварини, якої не існує, тощо).
Проективні методи мають значні можливості в дослідженні індиві¬дуальних виявів особистості. Проте вони не відповідають вимогам пси¬хометричних інструментів, оскільки не виключають впливів на відпо¬віді індивіда в проективному тесті багатьох ситуаційних факторів: ін¬струкцій, особистості експериментатора, психічних (тимчасових) ста¬нів досліджуваного тощо. Крім цього, існує проблема надійності та ва-лідності проективних тестів. У зв'язку з цим використання проектив¬них методів потребує широкої теоретичної підготовки офіцера-дослід¬ника та наявності практичного досвіду з реалізації методик цього типу.
Розглянемо деякі з цих тестів. Тест Роршаха полягає в тому, що дослід¬жуваному почергово демонструють 10 карток, на яких зображені чорнильні плями різних конфігурацій та кольору. Розглядаючи кожну картку, воїн має відповісти на запитання: «Що це може бути?» На підставі одержаних відпо¬відей поряд з іншими показниками визначається багатством уяви, здібність до синтезу, критичність розуму, інтелектуальна активність.
Тематичний апперцепційний тест (ТАТ), створений американськими психологами, складається з 29 картин із певним зображенням, крім того, пропонується одна картина без зображення, на якій досліджуваний за влас¬ним бажанням може зобразити будь-що. Для правильного оцінювання одер¬жаних даних необхідно мати певці„відомості про минуле і теперішнє до¬сліджуваного.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Проективні методи» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Офісні та відомчі АТС
ТОВАРНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Класифікація банківських кредитів
Аудит вилученого капіталу
Загальновживані слова та слова вузького стилістичного призначення


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 4523 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП