ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Математичні методи
Математичні методи мають широке застосування у військовій психології. Вони належать до методів аналізу, інтерпретації і тлумачен¬ня даних теоретичного та практичного дослідження. їх використання зумовлено певними причинами: 1) математичні методи дають змогу зро¬бити процес дослідження психічних явищ більш чітким, структуралі-зованим та раціональним; 2) вони необхідні для обробки великої кіль¬кості емпіричних даних (їх кількісних показників), для узагальнення та організації в «емпіричну картину» дослідження.
Залежно від функціонального призначення цих методів та потреб психологічної науки виділяють дві групи математичних методів:
— методи математичного моделювання;
— методи математичної статистики.
Методи математичного моделювання застосовуються: 1) як за¬сіб організації теоретичного дослідження психічних явищ через побудо¬ву моделей досліджуваних явищ та виявлення таким чином закономір¬ностей функціонування й розвитку змодельованої системи (моделюван¬ня — це відтворення характеристик певного об'єкта на іншому об'єкті, спеціально створеному для вивчення. Цей об'єкт є моделлю. Потреба у моделі в психологічних дослідженнях постає тоді, коли дослідження об'¬єкта в цей момент неможливе, виникають певні труднощі); 2) як засіб побудови алгоритмів дій воїнів за різноманітних службових ситуацій бо¬йової та повсякденної діяльності, побудова на їх основі пояснювальних, розвивальних, навчальних та інших комп'ютерних моделей.
Статистичні методи — це методи прикладної математичної ста¬тистики, що застосовуються здебільшого для оброблення експеримен¬тальних даних. Основна мета застосування статистичних методів — обгрунтованість висновків у психологічних дослідженнях завдяки ви¬користанню ймовірності логіки та ймовірності моделей.
Виділяють такі напрями використання статистичних методів:
— описова статистика, яка передбачає групування, табелю-вання, графічний вираз та кількісну оцінку даних;
— теорія статистичного висновку, яка використовується в психологічних дослідженнях для передбачення результатів за даними обстеження вибірок;
— теорія планування експериментів, яка застосовується для виявлення та перевірки причинних зв'язків між змінними. Найбільш поширеними методами є: кореляційний, регресив¬ний та факторний аналізи.
Кореляційний аналіз — це комплекс процедур статистичного до¬слідження взаємозалежності змінних, що перебувають у кореляційних відношеннях, тобто він характеризує ступінь взаємозв'язку досліджу¬ваних явищ. При цьому переважає їхня нелінійна залежність, тобто зна¬ченню будь-якої окремо взятої змінної може відповідати певна кількість значень змінної іншого ряду, що відхиляються від середнього в той чи інший бік. У прикладних військово-психологічних дослідженнях коре¬ляційний аналіз виступає одним з основних методів статистичної оброб¬ки кількісного емпіричного матеріалу. Для кількісного виразу рангових змінних використовуються коефіцієнти рангової кореляції. Вони обчис¬люються за допомогою різних формул (наприклад, за формулою Спір-мена).
Регресивний аналіз — це метод математичної статистики, який дає змогу вивчати залежність середнього значення будь-якої величини від варіації іншої величини або кількох величин. Поняття регресивного ана¬лізу ввів Ф. Гальтон, який довів факт визначеного співвідношення між зростом батьків та їхніх дітей. Він помітив, що в батьків найнижчого зросту діти дещо вищі, а в батьків найвищого зросту — нижчі. Такого роду закономірність він назвав регресією. Регресивний аналіз викорис¬товується переважно в емпіричних психологічних дослідженнях, пов'я¬заних з оцінкою будь-якого впливу (наприклад, впливу мотивів військовослужбовця на його поведінку тощо), при конструюванні психологіч¬них тестів.
Факторний аналіз — метод багатовимірної математичної статисти¬ки, який використовується у процесі дослідження статистично пов'яза¬них ознак з метою виявлення деяких прихованих від безпосереднього спостереження факторів. За допомогою цього аналізу не просто встано¬влюється зв'язок між змінними, що перебувають у стані перетворень, а визначається міра цього зв'язку та виявляються основні фактори, що лежать в основі таких перетворень.
Таким чином, математичні методи в цілому можуть бути досить ефек¬тивними й корисними в організації психологічних досліджень, проте необхідно пам'ятати, що математичний метод, як і будь-який інший, має свою сферу застосування та певні дослідницькі можливості. Засто¬сування його зумовлено предметом дослідження та завданнями дослід¬ницьких дій офіцера-дослідника.
Отже, знання методики військово-психологічного дослідження й додержання її принципів організації завжди допоможе запобігти неефек¬тивним діям, процедурним дослідженням і сприятиме досягненню мети дослідження та отриманню об'єктивної інформації.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Математичні методи» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ПОЗИЧКОВИЙ ПРОЦЕНТ
НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ УСТАНОВИ
Справочная таблица по механике
Аудит забезпечення збереження тварин
МЕТОДИКА ПРОЕКТУВАННЯ ЦІН НА БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНІ РОБОТИ ТА ОКРЕМІ...


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 1220 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП