ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Військова психологія

Соціомитриця
Це табличний спосіб обробки соціометричної ін¬формації. Спочатку слід побудувати соціоматрицю № 1 (табл. 9-2).
Дослідник розставляє усі соціометричні картки досліджуваних за ал¬фавітом (прізвища, які вказані праворуч). Результати опитування з кож¬ної такої картки записуються до матриці (взаємний вибір відзначають хрестиком, який міститься в колі). Для виявлення неформальних мікрогруп і вивчення міжособистісних стосунків заповнюється друга соціо¬метрична матриця (табл. 9-3), її будують на основі першої. Порядок її складання такий. Заготовлюють таку саму таблицю, як і для першої мат¬риці. З правого верхнього кута проводять діагональ, перетинаючи роз¬ташовані на цій лінії клітинки квадрата. З першої матриці вибирають будь-кого, хто має найбільшу кількість взаємних виборів. Його поряд¬ковий номер і прізвище записують у перший рядок матриці. Цей само номер заносять у першу клітинку зверху. Так, у нашому прикладі таким є Рудий. Потім з першої матриці вибираютьтих, хто перебуває у взаєм¬ному виборі з занесеним у перший рядок.



Його порядковий номер і прізвище заносять у другий рядок. У на¬шому випадку — це Шуліка. Цей самий номер записують зверху в дру¬гу графу, у відповідній клітинці матриці записують хрестик у колі. Такий вибір з першої матриці продовжується до повного вичерпання взаємних виборів у всіх, кого записують у наступний рядок. Інакше кажучи, коло осіб із взаємним вибором має замкнутися. Тих, які не мають взаємного вибору, записують у кінці матриці. Неформальна мікрогрупа може скла¬датися з 2-7 воїнів.
Аналіз соціоматриць з кожного показника дає достатню наочну кар¬тину взаємин у підрозділі. Основна перевага соціоматриць — можли¬вість зобразити вибори в числовому вигляді, що, у свою чергу, дає змо¬гу прорангувати воїнів підрозділу за кількістю отриманих і відданих виборів, визначити порядок впливу в підрозділі. На основі другої соціо-матриці легко побудувати соціограми— карти соціометричних вибо¬рів. Графічна мова соціограми відображена на рис. 9-1.
Соціограма — схематичне зображення реакції досліджуваних один на одного при відповіді на соціометричні критерії. Вона дає змогу зро¬бити порівняльний аналіз структури взаємин у групі, в просторі, на де¬якій площині за допомогою спеціальних знаків.

були виявлені під час опитування. Наприклад, соціограму для воїна Панченка унаочнює рис. 9-3.
Третій варіант соціограми може характери¬зувати всі взаємини у підрозділі. Вона може бути довільною або мати назву «мішень». При довільній соціограмі взаємини між воїнами розташовуються довільно. Наприклад, на ос¬нові соціоматриці параметричного опитуван¬ня (табл. 9-3) можна побудувати таку довіль¬ну соціограму (рис. 9-4). Соціограма «мішень» грунтується на трьох концентричних колах, які символізують авторитетність воїна в колективі. Чим більше отрима¬но виборів, тим ближче до центру розташовується воїн. Ті воїни, які отримали найбільшу кількість виборів, перебувають у центральному колі, у другому колі перебувають воїни, які отримали середню кількість виборів, у третьому — воїни, які не мають авторитету і перебувають в ізоляції (рис. 9-5).
Аналізуючи соціограму «мішень», дослідник відразу визначає бій¬ців, які мають найбільший авторитет у підрозділі, та тих із них, хто перебуває в ізоляції.



Соціометричні індекси. Розрізняють:
— персональні соціометричні індекси (ПСІ) — дають харак¬теристики індивідуальних соціально-психічних явищ осо¬бистості як члена групи;'
— групові соціометричні індекси (ГСІ) — дають чисельні ха¬рактеристики цілісної соціометричної конфігурації виборів у групі; описують різні аспекти спілкування і взаємин у під¬розділі.
Основними ПСІ є індекс соціометричного статусу i -члена та емоцій¬ної взаємодії ij -члена. Символи i та j означають одну й ту саму особу, але в різних значеннях: i — якого вибирають, j — він же, хто вибирає, ij — сполучення ролей. Індекс соціометричного статусу /-члена групи визначається за формулою (9-1):
N
Ci = E (Ri+ + Ri-)
i=1
________________ (9.1)
N - 1

де С — соціометричний статус /-члена;
Ri — одержані /-членом вибори (позитивні й негативні);
E — знак алгебраїчної суми кількості одержаних виборів і-го члена;
N — кількість членів групи.


Соціометричний статус — це властивості особистості як елемента соціальної структури, які займають в ній певну просторову позицію. Він характеризує особистий вплив воїна на інших військовослужбовців підрозділу. Заведено говорити про позитивний та негативний статус. Відповідно, можна обчислити індекси окремо для позитивного вибору і негативного. Статус вимірює також потенційну здатність людини ДО Лідерства. Щоб Рис 9.5.. Соціограма «мішень» обчислити соціометричний статус, необхідно скористатися даними соціоматриці 1.
Індекс емоційної експансивностіу'-члена групи визначається за фор¬мулою (9-2):

N
Еj = E (Rj+ + Rj-)
j=1
_____________ (9.2)
N - 1

де Еj — це емоційна експансивністьу'-члена;
Rj — зробленіу-членом вибори (позитивні й негативні).
З погляду психології цей показник характеризує потребу особистос¬ті у спілкуванні, свідчить про її бажання здійснити певний вплив на життєдіяльність підрозділу.
Аналіз взаємних виборів у підрозділі дає офіцерові змогу оцінити психологічну сумісність досліджуваних за формулою (9-3):

N
Iij = E (Rij++ + Rij--)
ij=1
_____________ (9.3)
N - 1

де I сум — індекс сумісності конкретного військовослужбовця;
Rij++ — кількість взаємних позитивних виборів;
Rij--— кількість взаємних негативних виборів.
У цьому індексі найбільший статус матимуть воїни з найбільшою кількістю взаємних позитивних виборів і найменшою кількістю взаємних негативних виборів (цей індекс доцільно використовувати під час здійснення непараметричного соціометричного опитування).
З групових соціометричних індексів найважливішими є: індекс емоційної експансивності групи, індекс психологічної взаємності у групі (згуртованість групи) та індекс групової роз'єднаності.
Індекс емоційної експансивності групи розраховується за формулою (9-4):

N N
Ag = E ( E (Rj+ - ))
j=1 i=1
_____________ (9.4)
N

де Аg — експансивність групи;
E — знак алгебраїчної суми кількості одержаних виборів (позитив¬них і негативних) усіма членами групи;
N — кількість членів групи.
Індекс емоційної експансивності характеризує середню активність групи у розв'язанні завдання соціометричного опитування. Чим цей індекс вищий, тим вища внутрішньогрупова активність взаємин членів групи.
Індекс психологічної взаємності (згуртованості групи) у групі об¬числюється за формулою (9-5):

N N
Gg = E ( E (Rjj+ )
ij=1 ij=1
_____________ (9.5)
½ N (N-1)

де G g — взаємність у групі (або індекс групової єдності чи згуртова¬ності);
Rjj++ — кількість позитивних взаємних виборів у групі;
N — кількість членів групи.
Чим вищий індекс психологічної взаємності, тим вища згуртованість групи.
Індекс групової роз'єднаності обчислюється за формулою (9-6):

N N
J роз = E ( E (Rjj+ )
ij=1 ij=1
_____________ (9.6)
½ N (N-1)

де J роз — індекс групової роз'єднаності;
Rjj-- — кількість взаємних негативних виборів у групі;
N — кількість членів групи.
Цей індекс доцільно використовувати під час непараметричного со¬ціометричного опитування.
Тепер на основі цих двох останніх індексів за непараметричного варіанта соціометрії можна визначити групову згуртованість за форму¬лою (9-7):

J згурт. = Gg – J роз (9.7)

де J роз — індекс групової згуртованості.
При множенні формул (9-1Н9-7) на 100 % вони показують питому вагу різних взаємностей (залежно від індексу) у групі щодо теоретично можливих виборів у відсотках. Такі результати дають можливість про¬аналізувати відповідні показники в різних підрозділах і зробити в них порівняльний аналіз.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Соціомитриця» з дисципліни «Військова психологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит розрахунку фіксованого сільськогос-подарського податку і за...
Внутрішня норма дохідності
У Британії сфотографували "нове чудовисько Лохнесське"
ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ВИДІВ КРЕДИТУ
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ЕТАПИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗІ СТВОРЕННЯ НОВОГО ...


Категорія: Військова психологія | Додав: koljan (17.01.2012)
Переглядів: 1043 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП