ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Раціональне використання та охорона водних ресурсів

Техніко-економічний аналіз ВГС
З водогосподарським балансом регіону тісно пов’язані затрати на його реалізацію і підтримання.
Визначення економічної ефективності використання водних ресурсів та проведення водоохоронних заходів полягає у зіставленні витрат на ці заходи з отриманими від них результатами, за допомогою яких отримують відповідь на питання про, те, чи виправдаються витрати. Величиною, яка характеризує витрати, найчастіше є капітальні вкладення К, а в якості економічного результату використовують дані про суму прибутку П, який одержують завдяки цим капітальним вкладенням.
Один і той же захід може бути виконаний з застосуванням різних технічних варіантів його здійснення, які розрізняються як за капітальними вкладеннями, так і за щорічними витратами або собівартістю річної продукції. Таких варіантів може бути декілька. З них необхідно вибрати найбільш економічний. Варіант з мінімальним значенням наведених витрат є найкращим.
Показником загальної ефективності комплексного водоохоронного і меліоративного заходу є коефіцієнт рентабельності додаткових капітальних вкладень (Кр.д) і термін окупності цих витрат (Ток.д), що обчислюються за формулами:
;
,
де Е – водоохоронних ефект;
П – приріст чистого прибутку від здійснення заходів;
К – додаткові капітальні вкладення, пов’язані із здійсненням заходів.
Основними технічними та економічними характеристиками аналізу варіантів є: продукція, виробнича потужність, продуктивність, собівартість продукції, питомі капіталовкладення, економічний ефект і ін. Для гідроелектростанцій – це встановлена потужність (МВт); середньодобове виготовлення електроенергії (кВт·год); собівартість електроенергії [коп/(кВт·год)]. Для водопостачання – це витрата води (м3/с); собівартість води (коп/м3). Для морського порту – це вантажообіг, довжина причалів (причальної лінії), собівартість перевезення вантажів (грн/т).
Продукція Пр дає уявлення про обсяг щорічно виготовленої окремим об'єктом або всім водогосподарським комплексом електроенергії (кВт·год); про кількості перевезеного вантажу (т·км); про витрати води (м3/год); про врожайність (т/га) і т. д.].
Питомі капіталовкладення Кпит визначають як відношення капіталовкладень до встановленої потужності або виробленої продукції, тобто капіталовкладення, що відповідають одиниці потужності або продукції. Питомі капіталовкладення при будівництві комплексу споруд визначають за формулою:
,
де – капітальні вкладення, грн.;
N – продуктивність системи (наприклад, водопостачання і каналізації) м3/доб.
Щорічні витрати експлуатації складаються з прямих експлуатаційних витрат (заробітної плати експлуатаційному персоналу, вартості сировини, матеріалів, ремонту, витрат на електроенергію і т. д.) і відрахувань (грн/рік) на амортизацію (реновацію, тобто на повне відновлення споруд та обладнання і на капітальний ремонт). Щорічні витрати дорівнюють собівартості річного випуску продукції.
Собівартість – річний випуск продукції (грн/рік).
Собівартість виробництва одиниці продукції – відношення повних щорічних витрат (витрат, враховуючи відрахування на амортизацію) до виробленої продукції [для водопостачання, водовідведення – до продуктивності системи (м3/рік)].
Вартість річного випуску продукції являє собою валовий дохід. Річний прибуток, або чистий дохід водогосподарського комплексу або окремого об'єкта (грн/рік):
,
де В – вартість річного випуску продукції, виробленої водогосподарським комплексом або окремим об'єктом, в оптових цінах підприємства, грн/рік;
С – щорічні витрати (собівартість).
Найважливішою характеристикою об'єкта, який будується, є економічна ефективність капітальних вкладень.
Для діючих об'єктів економічну ефективність визначають відношенням річного прибутку до середньорічних фондів (основних і оборотних). Показником загальної економічної ефективності для об'єктів, які проектуються вважають коефіцієнт ефективності капітальних вкладень Ен.
Нормативний коефіцієнт Ен встановлено для різних галузей народного господарства 0,10 ... 0,16 в залежності від спеціалізації господарств. Для підприємств, які розширюються або реконструюються коефіцієнт Ен повинен бути не нижче, ніж до розширення або реконструкції.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Техніко-економічний аналіз ВГС» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит амортизації необоротних активів
Чиста теперішня вартість
БАНКИ ЯК ПРОВІДНІ СУБ’ЄКТИ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА. ФУНКЦІЇ БАН...
РОЛЬ ГРОШЕЙ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ
ПОХОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ


Категорія: Раціональне використання та охорона водних ресурсів | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 476 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП