ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Раціональне використання та охорона водних ресурсів

Меліорації
1. У захисті водних об’єктів від забруднення велику роль відіграють різноманітні меліоративні заходи. Їх доцільно розділити на агротехнічні, лісомеліоративні і гідротехнічні.
До агротехнічних заходів слід віднести правильне ведення сільськогосподарських робіт. Так, наприклад, на ділянках, пошкоджених ерозією, оранка повинна проводитися впоперек схилів з наступним вирощуванням рослин із розвиненою кореневою системою. На крутих схилах зі слабким ґрунтовим покривом необхідно уникати випасу худоби.
Внесення на сільськогосподарські поля мінеральних і органічних добрив слід здійснювати лише в таких дозах, котрі сприяють отриманню високих урожаїв і виключають можливість забруднення водних об'єктів. Цьому, зокрема, сприяє своєчасне і рівномірне розподілення добрив при їх внесенні на достатню глибину по всій поверхні поля.
Лісові меліорації полягають в основному в вирощуванні деревної і чагарникової рослинності, в першу чергу в межах верхньої і середньої частини річних басейнів, в результаті чого зменшується поверхневий стік і значно послаблюються процеси водної ерозії.
Гідротехнічні меліорації полягають у основному у регулюванні водно-повітряного режиму ґрунтів для виробництва різноманітних сільськогосподарських культур і не повинні призводити до вимивання поживних речовин з ґрунту. При зрошенні слід уникати великих поливних норм, що при відсутності дренажів сприяє значному підйому ґрунтових вод і засоленню земель. У ряді випадків через це може відбуватися вимивання добрив, а також ерозія ґрунтів. За наявності загрози засолення водних об’єктів після зрошення дренажними мінералізованими водами необхідно передбачати їх перехоплювання колекторами з метою відведення і наступної обробки.
2. Велике значення має поступовий перехід до біологічних методів ведення сільського господарства. У найстисліші строки слід впровадити протиерозійний обробіток ґрунту, розміщення посівів і парів смугами, посіви куліс на парових полях і по зябу. Для виконання цих заходів потрібні мінімальні кошти і розуміння того, що лише негайні дії можуть відвернути екологічну катастрофу. Одночасно необхідно розробляти і впроваджувати внутрішньогосподарський землеустрій з контурно-меліоративною організацією території, ґрунто- і водозахисними, протиерозійними та іншими захисними насадженнями, гідро- та агротехнічними заходами.
Великі зусилля необхідні для рекультивації більш як 190 тис. га порушених земель. Введення їх у сільськогосподарське виробництво, залуження чи залісення сприятиме зменшенню техногенного навантаження на екосистеми. Для поліпшення екологічного стану в зоні осушення слід змінити структуру посівних площ. Посіви багаторічних трав повинні займати не менше 50-60 % осушених площ. Потрібно також різко збільшити темпи реконструкції осушувальних систем, серед яких системи двосторонньої дії мають становити не менш як 80 % осушуваних площ. При реконструкції осушувальних систем бажано впроваджувати гідравлічну автоматизацію регулювання водного режиму осушених земель.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Меліорації» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Орфоепія і українська вимова
Аудит доходів і витрат фінансової діяльності
Синоніми (ідеографічні, стилістичні, контекстуальні, перифраза, е...
СПОСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ
План грошових потоків


Категорія: Раціональне використання та охорона водних ресурсів | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 754 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП