ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Раціональне використання та охорона водних ресурсів

Оборотні системи водопостачання
На підприємствах основну роль у водопостачанні повинні відігравати системи оборотного водопостачання. Нагріта в різного роду теплообмінних апаратах оборотна вода знову охолоджується на градирнях, бризкальних басейнах або інших пристроях та циркуляційними насосами повертається в теплообмінники. При цьому вода в оборотній системі багато разів і послідовно піддається ряду фізико-хімічних впливів: випарюється, нагрівається, охолоджується, аерується, багаторазово стикається з охолоджуваною поверхнею і в результаті цього частково втрачається при випаровуванні, крапельному віднесенні в атмосферу і поступово стає більш мінералізованою. Часто при цьому її стабільність порушується. Вона стає корозійною або здатною до відкладення мінеральних солей. Поступово в ній накопичуються пил і продукти корозії. Тому поряд з оборотною водою для поповнення її втрат і відновлення якості системи оборотного водопостачання отримують підживлювальну воду. Підживлювальна вода і оборотна вода різняться за якістю.



Рис. 16.1. Схема оборотного водопостачання з повторним використанням очищених стічних вод
1 – водозабір; 2 – фільтрувальна і насосна станція; 3 – градирня для охолодження оборотної води; 4 – станція очистки (нейтралізації) стічних вод; 5 – станція біохімічної очистки виробничих (нейтралізованих) і побутових стічних вод; 6 – басейн додаткової очистки загального стоку.

Оборотне водопостачання може бути здійснене у вигляді єдиної системи для всього підприємства або у вигляді окремих циклів для одного або групи цехів. Кількість систем оборотного водопостачання на підприємствах встановлюється з урахуванням особливостей і характеру виробництва, призначення води, вимог до її якості, температури, тиску. При вирішенні цього питання; беруть до уваги генеральний план підприємства з нанесенням відомостей про споживачів води, а також співставлення техніко-економічних показників різних варіантів.
З метою зменшення діаметрів та протяжності труб комунікацій при відповідному обґрунтуванні слід застосовувати на підприємствах роздільні системи оборотного водопостачання окремих виробництв, цехів або установок з максимально можливим наближенням споруд оборотного водопостачання до споживачів води. Такі системи дозволяють вести облік можливих забруднень, що потрапляють у воду в результаті технологічного процесу, здійснювати коригування оборотної води, доводячи її якість до нормальної.


Рис. 16.2. Схеми оборотного водопостачання
а – з охолодженням води; б – з очищенням води; в – з очисткою і охолодженням води.
П – виробництво; НС – насосні станції; О – охолоджувач води; ВС – очисна споруда; К – камера прийому додаткової води або скидання води

Послідовне або прямоточне використання води на виробничі потреби і скидання вод у водойму слід допускати лише у випадках достатньо надійної технології їх очищення при наявній недоцільності оборотного водопостачання. У звичайних системах оборотного водопостачання, які не мають специфічних забруднень технологічними продуктами, запобігання підвищення мінеральних солей в оборотній воді досягають шляхом продувки (скидання частини оборотної води) та поповнення системи живильною водою.
На ряді підприємств це ускладнюється попаданням в систему оборотного водопостачання продуктів виробництва. Води, що скидаються при продувці системи, є суттєво забрудненими, у зв'язку з цим їх скидання (навіть після очищення) повинно обмежуватися. Крім того, корозійна стійкість теплообмінної апаратури і комунікацій забезпечується лише при дотриманні оптимально вузького інтервалу рН та при незначному вмісті солей у воді.
Для таких систем рекомендується застосовувати коригування рН оборотної води шляхом підкислення, або часткового Н-катіонування, а також здійснювати заходи, що знижують інтенсивність росту солевмісту.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Оборотні системи водопостачання» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Лексикографія і словники
Мешканці верхніх поверхів старіють швидше, ніж їх сусіди знизу
Аудит визнання запасів і правильності їх оцінки
Визначення грошових потоків на основі прогнозних фінансових звіті...
Технічні засоби захисту інформації


Категорія: Раціональне використання та охорона водних ресурсів | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 1046 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП