ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ДЕТЕРМІНІЗМ ІСТОРИЧНИЙ
ДЕТЕРМІНІЗМ ІСТОРИЧНИЙ — див. Історичний детермінізм. ДЕУЛІНСЬКЕ ПЕРЕМИР’Я 1618. Укладене 11(01) груд. 1618 між Річчю Посполитою та Рос. д-вою на 14,5 року в с. Деуліно (поблизу Троїце-Сергієва монастиря, суч. м. Сергієв Посад Моск. обл., РФ) після спроби польс. королевича Владислава Ваза (див. Владислав IV) посісти рос. престол. Восени 1618 участь у цій воєн. кампанії (див. Польсько-російська війна 1617—1618) взяли й укр. козаки на чолі з гетьманом П.Конашевичем-Сагайдачним, які врятували польс. військо від розгрому під Москвою. До складу рос. делегації в Деуліні входили бояри Ф.Шереметєв, Д.Мезецький та ін., польс. делегацію очолювали А.Надворський, Л.Сапіга, Я.Гонявський. Згідно з умовами Д.п., до Речі Посполитої відходили Смоленська і Новгород-Сіверська землі. Перемир’я, однак, не розв’язало політ. суперечностей між двома д-вами. До закінчення його терміну Рос. д-ва розпочала збройні дії з метою повернення втрачених тер., що поклало початок польсько-російській війні 1632— 1634.
Літ.: Вайнштейн О.Л. Россия и Тридцатилетняя война (1618— 1648 гг.). М., 1947. В.О. Щербак.

(1918—39), апарат репресивнополіт. придушення противників існуючого держ. ладу та нац.визвол. рухів, які домагалися відокремлення певних етнічних тер. Воєн. конфлікти, що 1918— 21 супроводжували відновлення незалежності Польщі (див. Українсько-польська війна 1918—1919, Польсько-радянська війна 1920), обумовили тісне співробітництво підпорядкованої МВС Д. з Мінвом військ. справ. Прикомандировані до штабів військ Армії Української Народної Республіки офіцери Д. стежили за настроями солдатів, які брали участь у «поході Пілсудського на Київ» 1920, згодом інтернованих у таборах на тер. Польщі. В переслідуваннях членів нелегальних Комуністичної партії Західної України та Організації українських націоналістів Д. широко використовувала провокаторсько-репресивний і терористичний досвід політ. поліцій ін. країн, співробітничала з експозитурою — зовн. розвідкою Польщі.
Р.Г. Симоненко.

Михайловича повернути Д. в Україну.
Літ.: Петровський М. З історії класової боротьби на Україні в XVII столітті (Змова Децика). Ніжин, 1932; Стецюк К.І. Народні рухи на Лівобережній і Слобідській Україні в 50— 70-х роках XVII ст. К., 1960. Я.І. Дзира.

371
ДЕШКО

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ДЕТЕРМІНІЗМ ІСТОРИЧНИЙ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СВІТОВА ТА МІЖНАРОДНА ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ
Внутрішня норма дохідності
Аудит тварин на вирощуванні та відгодівлі. Мета і завдання аудиту
Аудит відпуску запасів у виробництво
Аудит розрахункових і кредитних операцій. Мета й завдання аудитор...


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (11.02.2013)
Переглядів: 492 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП