ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ДОЖІ ДЄРДЯ ПОВСТАННЯ 1514
ДОЖІ ДЄРДЯ ПОВСТАННЯ 1514 — сел. війна в Угорщині під проводом дрібного шляхтича (немеша) із Трансільванії (істор. обл. на пн. Румунії) Дєрдя (Георгія) Дожі (1472—1514), офіцера прикордонного замку, який відзначився в боях проти турків-османів. Повстання почалося в квіт. 1514 з організації загонів для боротьби проти турец. небезпеки на заклик чеського та угор. короля Владислава II Ягеллона і рим. папи Лева X розпочати новий хрестовий похід, за участь у ньому міщанам було обіцяно звільнення від мита, а селянам — від кріпосної залежності (див. Кріпацтво). Вже влітку в армії «куруців» (угор. kurucok, від пізньолат. cruciati — хрестоносці) на чолі з Д.Дожею налічувалося бл. 100 тис. осіб. Однак унаслідок переслідування магнатами Угорщини всіх селян, які брали участь у куруцьких загонах, останні повернули зброю проти магнатів з метою знищення кріпацтва та встановлення народовладдя. Повстанців підтримали популярні серед нас. монахифранцисканці, які виробили й проповідували особливу ідеологію «народних хрестоносців». Повстання охопило більшу ч. Угорщини, в т. ч. й Закарпатську Україну (Марамороську, Угочанську, Березьку й Ужанську жупи; див. Жупа). В ньому поряд з угорцями брали активну участь русинські (укр.), словац., волоські (румун.) та ін. селяни. Вони відмовлялися виконувати феод. повинності, захопили кілька замків (серед них — Мукачівський, Королівський і Хустський в Закарпатті) і міст, розправлялися з феодалами. Д.Дожа проголосив на охопленій повстанням тер. республіку, заг. рівність і верховенство прав народу та рушив зі своєю армією на Трансільванське князівство. Поблизу м. Темешвар (нині м. Тімішоара, Румунія) 15 лип. його армія була розгромлена військами трансільванського кн. Я.Запольяї та темешварського воєводи І.Баторі. Д.Дожа потрапив у полон. Невдовзі його стратили — живим спалили на розпеченому залізному троні.

Жорстоко розправилися угор. магнати і з рядовими повстанцями — було знищено бл. 50 тис. осіб. «Трупи селян лежали тисячами вздовж вулиць і на околицях спалених сіл», — зазначали сучасники. Після придушення повстання на Закарпатті міста Ужгород, Мукачеве, Хуст, Тячів, Севлюш (нині м. Виноградів), села Вишково (нині с-ще міськ. типу Хустського р-ну), Довге Поле (с. Довге), Солотвино були оголошені «бунтарськими» й обкладені великими поборами й контрибуціями. Держ. збори Угорщини (т.зв. Дикий Сейм) у жовт. 1514 схвалили низку жорстких заходів, що посилювали владу феодалів над селянами — останнім назавжди було заборонено переходити від одного господаря до ін. і мати зброю.
Літ.: Маркуш В.М. Крестьянская война в Венгрии и Закарпатье в 1514 году. «Наукові записки Ужгородського університету», 1952, т. 5, вип. 1; Нариси історії Закарпаття, т. 1. Ужгород, 1993; Коротка історія Угорщини. Ніредьгаза, 1997; Контлер Л. История Венгрии. Тысячелетие в центре Европы. М., 2002. С.В. Віднянський.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ДОЖІ ДЄРДЯ ПОВСТАННЯ 1514» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Іменник
Індекс прибутковості
Системи передачі даних
Аудит нематеріальних активів. Мета і завдання аудиту
Аудит визначення і використання фонду оплати праці


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (16.02.2013)
Переглядів: 457 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП