ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

«ГОРНО»
«ГОРНО» — літ. об-ня зх.-укр. революц. письменників. Засноване 1929 у Львові. Входило до складу Міжнар. бюро революц. письменників (згодом — Міжнар. об-ня революц. письменників). Літ. органом «Г.» був ж. «Вікна». 1929 в 6-му числі журналу опубл. «Декларацію» (підписана 26 письменниками), в якій проголошувалися принципи орг-ції. Для більшості «горнівців» були притаманні прокомуніст. прорад. позиції, вони боролися проти польс. окупації зх.-укр. земель та бачили майбутнє Західної України в складі УСРР. «Г.» підтримувало зв’язки з СРСР, Німеччиною, Угорщиною, Польщею, Чехословаччиною, Болгарією, з укр. письменниками із США і Канади. Серед чл. об-ня були: В.Бобинський, А.Волощук, О.Гаврилюк, Я.Галан, А.Іванчук, М.Калинчук, П.Козланюк, С.Масляк, І.Михайлюк, М.Сопілка, С.Тудор та ін. 1933 внаслідок репресій з боку польс. уряду «Г.» припинило свою діяльність.
Літ.: «Горно» — літературна організація письменників Західної України. До 50-річчя з дня заснування: Каталог виставки. Львів, 1980. П.М. Бондарчук.

ри, заміненої на 10 років ув’язнення за антирад. діяльність. Гол. звинувачення — співпраця з отаманом Г.Семеновим: отримання від останнього 1920 грамоти, якою проголошувалася нац.-культ. автономія для укр. нас. Далекого Сходу, та матеріальної допомоги на підтримку діяльності укр. орг-цій. Після звільнення з ув’язнення (1932) втік до Маньчжурії. Намагався організувати укр. вид-во та театр у м. Харбін. П. у Харбіні, заповівши все своє майно місц. укр. нац. колонії.
Літ.: Зелений П. Петро Іванович Горовий. Нью-Йорк — Шанхай, 1949; Світ І. 1917 рік на Далекому Сході. В кн.: Календар-альманах Українського Народного Союзу на 1967 р. Джерзі Ситі—Нью-Йорк, 1966; Його ж. Українсько-японські взаємини 1903— 1945: Історичний огляд та спостереження. Нью-Йорк, 1972. А.А. Попок.

Ви переглядаєте статтю (реферат): ««ГОРНО»» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Когда «горизонтальная» линия не горизонтальна
РОЗВИТОК КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД
ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ В УКРАЇНІ
ОСОБЛИВОСТІ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ
Особливості надання та погашення окремих видів кредиту


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (09.02.2013)
Переглядів: 336 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП