ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

КАЙРСЬКИЙ ДОГОВІР 1711
КАЙРСЬКИЙ ДОГОВІР 1711 (Pacta conventa inter dominium Crymense et Exercitum Zaporoviensem gentemque Parvae Rossiae in perpetuam amicitiam, confraternitaten et unionem armorum indissolubilem, circa Cairam — Договір між Кримською державою та Запорозьким Військом і народом Малоросії, укладений для вічної дружби, братерства та нерозривного військового союзу) — латиномовний договір між Гетьманщиною, представленою еміграційним урядом П.Орлика, та Кримським ханатом, підписаний 23 січ. 1711. Спочатку договір було оформлено у вигляді шертної (присяжної) грамоти, підписаної послами від еміграційного уряду П.Орлика — Д.Горленком та від Крим. ханату — мурзою Девлетшахом на посольському з’їзді, що відбувався поблизу броду Кайр на р. Дніпро (у сучасному Нікопольському р-ні Дніпроп. обл.). Пізніше текст договору у формі привілею-резолюції Криму Гетьманщині у відповідь на Головні пункти для переговорів про договір з ханом та Кримською державою 1710 підтвердив своїм підписом хан Девлет-Гірей II. Текст документа суцільний, без поділу на статті. За своєю суттю це була угода крим. хана з козацтвом як з військ. орг-цією про обороннонаступальний військ. союз Гетьманщини з Крим. ханством. Зазначалися наміри сторін здійснювати координовану зовн. політи-

ку — зокрема узгоджувати зміст переговорів та угод з Рос. д-вою. Крим. ханат не брав на себе жодних політ. зобов’язань. Питання держ. приналежності тер. Гетьманщини в угоді не фігурувало. Натомість проголошувалися право мешканців Гетьманщини на самовизначення та невтручання в їх внутр. справи з боку Криму, а також недоторканність майна козаків, культових споруд та церк. майна. Підтверджувалися пільги козацтва на промисли в межах володінь Крим. ханату. Заручником — гарантом виконання К.д. 1711 — у Бахчисараї залишився Г.Орлик. Уперше К.д. опублікував 1847 О.Бодянський з копії 18 ст., зробленої М.Ханенком. Копії К.д. зберігаються в архіві мін-ва закордонних справ Франції.
Літ.: Субтельний О. Мазепинці. Український сепаратизм на початку XVIII ст. К., 1994; Кресін О. Правові проблеми відносин Війська Запорозького з Кримським ханством у діяльності першої української політичної еміграції першої половини XVIII ст. «Держава і право», 2000, вип. 8; Кресін О. Політико-правова спадщина української політичної еміграції першої половини XVIII століття. К., 2001. О.В. Кресін.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «КАЙРСЬКИЙ ДОГОВІР 1711» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Постаудит
МЕТОДИКА ПРОЕКТУВАННЯ ЦІН НА БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНІ РОБОТИ ТА ОКРЕМІ...
Аудит виробництва продукції у тваринництві. Мета і завдання аудит...
Суть проблемних позичок та причини їх виникнення
Змінні грошові потоки


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (24.02.2013)
Переглядів: 244 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП