ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіка та організація інформаційного бізнесу

ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСНОВНИХ IНФОРМАЦIЙНИХ СИСТЕМ ОРГАНIВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ
Міністерство Внутрішніх справ України
Галузевi служби Мiнiстерства, органи i пiдроздiли внутрiшнiх справ приєднанi до власної iнформацiйної мережi. Структурованою гетерогенною комп’ютерною мережею у центральному апаратi Мiнiстерства об’єднано майже 460 робочих мiсць. Дiє Iнтранет-мережа, основою iнформацiйної магiстралi якої є волоконно-оптичне кiльце. До неї комутованими каналами приєднано кiлька регiональних управлiнь, зокрема Києва, Київської областi та Автономної Республiки Крим. У разi потреби ця мережа може бути розширена. Взаємодiя з регiональними пiдроздiлами та пiдроздiлами, розташованими за межами центрального апарату, здiйснюється засобами електронної пошти комутованими каналами, дiє система електронного документообiгу.
Взаємодiя з iнформацiйними мережами Верховної Ради України та Держкомкордону здiйснюється з використанням видiлених каналiв зв’язку, а з iншими правоохоронними органами — за допомогою комутованих каналiв зв’язку.
Для забезпечення виконання покладених на МВС завдань використовуються, зокрема, такi системи:
«Статистика» — для накопичення кримiнальної статистики;
«Арсенал» — для накопичення даних про зареєстровану зброю;
оперативно-розшукового призначення;
оперативно-довiдкова картотека щодо засуджених осiб та осiб, якi перебувають у розшуку;
«Пiзнання» — для забезпечення оброблення iнформацiї щодо облiку непiзнаних трупiв та осiб, якi зникли безвiсти;
«Орiон» — для забезпечення побудови iнтегрованих банкiв даних оперативно-довiдкового характеру як для центрального рiвня МВС, так i для рiвня головних управлiнь МВС в областях та на транспортi;
«Флiнт» — iнструментальний засiб для забезпечення створення нескладних iнформацiйних пiдсистем картотечного типу;
«Бук» — iнструментальний засiб для побудови iнформацiйних пiдсистем статистичного типу.
Державний комітет у справах охорони державного кордону
У Держкомкордонi використовуються, зокрема, такi системи:
автоматизована система облiку, оброблення та передавання iнформацiї по лiнiї оперативно-чергової служби прикордонних вiйськ;
автоматизована система облiку, оброблення та передавання iнформацiї по лiнiї iнформацiйно-аналiтичної системи Держкомкордону;
Єдина автоматизована система паспортного контролю осiб, що перетинають кордон, i оформлення iноземним громадянам вiз для перебування в Українi.
Державна митна служба України
У Держмитслужбi експлуатується перша черга Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв України, до складу якої входять локальнi обчислювальнi мережi на деяких митницях i в територiальних митних управлiннях.
Для забезпечення виконання покладених на Держмитслужбу завдань використовуються, зокрема, такi системи:
контролю за перемiщенням вантажiв через митний кордон і мiж митними установами України;
облiку учасникiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, акредитованих на митницях;
контролю за ввезенням товарiв, на якi встановлено акцизний збiр, та iнших окремих видiв товарiв на територiю України;
контролю за вивезенням з митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини;
автоматизована система облiку наявного озброєння та засобiв захисту в митних органах Держмитслужби;
облiку суб’єктiв — порушникiв митного законодавства;
контролю за ввезенням товарiв пiд гарантiї, що надаються митним органам незалежними фiнансовими посередниками;
ведення картотеки перевiзникiв i перевiзникiв-порушникiв;
iнформацiйно-пошукова система з базою даних документiв з питань експортного контролю.
Міністерство економіки та з питань Європейської інтеграції України
У Мiнекономiки України для моделювання макроекономiчних процесiв використовується iнформацiйна система «Вiкторiя».
Для забезпечення виконання покладених на Мiнiстерство завдань здiйснюються розроблення та впровадження таких систем:
Єдиної iнформацiйно-довiдкової системи Мiнекономiки;
системи оброблення вартiсних даних стану промислового виробництва країни.
Мiнiстерство аграрної полiтики України
У Мiнiстерствi використовуються, зокрема, такi системи:
iнформацiйно-аналiтична система агропромислового виробництва;
iнформацiйно-аналiтична система поточного та рiчного аналiзу та оцiнки стану економiки галузей агропромислового комплексу;
вiдомча пiдсистема «Агропродовольчий захист» Урядової iнформацiйно-аналiтичної системи з питань надзвичайних ситуацiй.
Мiнiстерство палива та енергетики України
У Мiнiстерствi в експлуатацiї знаходиться закрита корпоративна телекомунiкацiйна мережа «Енергiя» та ряд автоматизованих iнформацiйних систем Нацiонального диспетчерського центру електроенергетики. Вiдомча iнформацiйна система з питань надзвичайних ситуацiй зв’язана з МНС. Технiко-економiчнi показники роботи галузi передаються до iнформацiйної системи Нацiональної комiсiї регулювання електроенергетики, поточна та перiодична iнформацiя, яка стосується роботи галузi, передається до iнформацiйної системи Ради нацiональної безпеки i оборони України. Для iнформацiйного обмiну використовуються видiленi канали зв’язку власної вiдомчої мережi.
Міністерство транспорту України
У Мiнтрансі України для виконання завдань використовуються, зокрема, такi системи:
iнформацiйно-аналiтична система «IАС-транспорт» — для пiдвищення ефективностi управлiнської дiяльностi Мiнiстерства (безпаперова технологiя документообiгу), забезпечення доступу користувачiв до баз даних, надання вiддаленим користувачам телекомунiкацiйного доступу до iнформацiйних ресурсiв системи (обмiн iнформацiєю здiйснюється комутованими мiськими лiнiями зв’язку загального користування, а також з використанням мережi «Iскра-2»);
галузева система iнформацiйно-аналiтичного забезпечення прогнозування транспортних вантажних потокiв через кордони України «IАС-прогноз» — для надання заiнтересованим органiзацiям iнформацiї про вантажнi потоки через кордони України (передавання даних до системи з вiдповiдних iнформацiйних баз дiючих iнформацiйних систем здiйснюється каналами зв’язку).
Міністерство фінансів України
У структурi Мiнфiну України експлуатується автоматизована багаторiвнева система фiнансових розрахункiв. На рiвнi центрального апарату у межах цiєї системи впроваджено автоматизованi робочi мiсця на базi 48 програмних комплексiв, на обласному рiвнi — 12 типових програмних комплексiв.
У 25 облфiнуправлiннях упроваджено програмне забезпечення автоматизацiї основних функцiй, а у 620 райфiнвiддiлах — автоматизованi робочi мiсця (АРМ) бухгалтера.
Державна податкова адмiнiстрацiя України
У Державнiй податковiй адмiнiстрацiї використовуються, зокрема, такi централiзованi iнформацiйно-аналiтичнi системи:
«Галузь»;
«Пiльги»;
«Облiк платникiв податкiв — юридичних осiб»;
«Облiк платникiв податкiв — фiзичних осiб»;
«Пошуково-довiдкова система»;
«Банк — зв’язок».
Дiє автоматизована мiжвiдомча система обмiну iнформацiєю мiж базами даних Державної податкової адмiнiстрацiї та Держмитслужби.
Використовуються рiзноманiтнi системи пiдтримки для 72 типiв автоматизованих робочих мiсць (АРМ).
Міністерство охорони здоров’я України
У складi першої черги галузевої медичної комп’ютерної мережi прямого доступу «УкрМедНет» функцiонують три видiленi внутрiшньомiськi канали, якi з’єднують МОЗ з Українським iнститутом громадського здоров’я, а iнститут — з провайдером мережi Iнтернет.
У Харковi створено мiжрегiональний та обласний вузли та органiзовано мiжмiський галузевий видiлений канал Київ — Харкiв.
Функцiонують сервери Українського iнституту громадського здоров’я, Української асоцiацiї «Комп’ютерна медицина», Харкiвського iнституту вдосконалення лiкарiв.
Для об’єднання мереж Науково-дослiдного iнституту МОЗ та Академiї медичних наук налагоджується видiлений канал зв’язку мiж Українським iнститутом громадського здоров’я та Iнститутом нейрохiрургiї Академiї медичних наук України.
Базовий вузол комп’ютерної мережi державної санітарно-епідеміологічної служби (СаНет) створено на базi Українського науково-дослiдного iнституту екогiгiєни та токсикологiї iм. Л. I. Мєдвєдя (ЕКОГIНТОКС). Планується приєднання до цiєї мережi всiх обласних санiтарно-епiдемiологiчних станцiй та установ державної санiтарно-епiдемiологiчної служби для здiйснення електронного документообiгу.
Центр iнформацiйних ресурсiв МОЗ створено на базi Українського наукового гiгiєнiчного центру (УНГЦ) МОЗ. В УНГЦ дiє локальна мережа у складi 70 робочих станцiй, яка з’єднана цифровим каналом з локальною мережею МОЗ (15 робочих станцiй). Цi мережi мають вихiд до Iнтернету.
З серпня 1998 р. на базi Української асоцiацiї «Комп’ютерна медицина» органiзовано український сервер Європейської експертно-аналiтичної групи з питань телемедицини, що належить до європейської мережi серверiв країн ЄС (Бельгiя, Фiнляндiя, Францiя, Грецiя, Iспанiя, Португалiя та Румунiя). Це своєрiдний iнформацiйний мiст мiж Сходом i Заходом, розробниками та користувачами сучасних медичних технологiй. Вiн дає унiкальну можливiсть встановлювати науковi контакти з провiдними європейськими медичними органiзацiями, а також змогу поiнформувати свiтову медичну громадськiсть про досягнення української медичної науки.
Міністерство праці та соціальної політики України
У Мiністерстві використовуються, зокрема, такi системи:
автоматизована система обробки документацiї одержувачiв пенсiй та соцiальної допомоги;
iнформацiйна система адресної соцiальної допомоги «Наша сiм’я»;
автоматизована система оброблення документацiї одержувачiв субсидiй на житлово-комунальнi послуги «Наш дiм» (система забезпечує використання службами житлових субсидiй баз даних з призначення, нарахування i виплати пенсiй та допомоги районних, мiських управлiнь соцiального захисту населення);
iнформацiйно-довiдкова система «Зайнятiсть» — для зберiгання iдентифiкацiйних даних, даних про професiйний досвiд, трудову дiяльнiсть за останнiм мiсцем роботи тощо.
Мiнiстерство екологiї і природних ресурсiв України
У Мiнiстерствi використовуються, зокрема, такi iнформацiйно-аналiтичнi системи:
«Вiдходи» — для реєстрацiї операцiй з вiдходами, видачi дозволiв на утворення і розмiщення вiдходiв;
«Норма» — для пiдготовки проектiв і реєстрацiї видачi дозволiв і лiмiтiв на викиди;
«AРM ECO» — для забезпечення комплексної технологiї обчислення даних за викидами забруднювальних речовин в атмосферне повiтря промисловими пiдприємствами;
«Iнвентаризацiя» — для оброблення даних iнвентаризацiї джерел викидiв;
«FON» — для розрахунку фонових концентрацiй.
Для реєстрацiї видачi дозволiв на операцiї з небезпечними речовинами використовується розподiльно-iнформацiйна система «Дозвiл».
Державний комітет лісового господарства України
У Держкомлiсгоспi України в експлуатацiї знаходиться автоматизована iнформацiйна система «Лiсгосп», до складу якої входять:
автоматизована картографiчно-iнформацiйна система;
радiоекологiчна система державної автоматизованої iнформацiйної системи лiсового фонду України;
картографiчний банк електронних цифрових карт;
база даних «Лiсовий фонд України».
Мiнiстерство освiти i науки України
У Мiнiстерствi використовуються, зокрема, такi автоматизованi системи:
«Планування фiнансiв»;
«Фiнансова звiтнiсть»;
«Статистична звiтнiсть»;
«Мiжнародне спiвробiтництво»;
«Планування якостi пiдготовки спецiалiстiв»;
«Прогнозування та оцiнювання дiяльностi»;
«Контроль за виконанням доручень та рiшень колегiй»;
«Керiвнi кадри освiти».
Функцiонує iнформацiйно-програмна система «Державний реєстр закладiв освiти».
Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації України
У Комiтетi використовуються, зокрема, такi автоматизованi iнформацiйнi системи:
автоматизований бiблiографiчний банк даних нацiональних нормативних документiв України;
система збирання та оброблення iнформацiї про результати державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил;
електронний бiблiографiчний каталог мiжнародних i нацiональних стандартiв iнших країн;
банк термiнiв і визначень;
система формування та контролю за виконанням планiв державної стандартизацiї.
Рахункова палата України
Дiє перша черга iнформацiйно-аналiтичної системи Рахункової палати, яка є базовим елементом єдиної автоматизованої системи державного контролю за виконанням Державного бюджету України.
Завершується створення у складi системи iнформацiйного сховища та комунiкацiйного вузла електронної пошти Рахункової палати для зв’язку з органами державної влади, вiдомствами та органiзацiями (друга черга).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСНОВНИХ IНФОРМАЦIЙНИХ СИСТЕМ ОРГАНIВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ» з дисципліни «Економіка та організація інформаційного бізнесу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ВИДІВ КРЕДИТУ
Факторинг
Где центр тяжести летящей ракеты?
Ознайомлення з об’єктом аудиту
Странный карандаш


Категорія: Економіка та організація інформаційного бізнесу | Додав: koljan (01.05.2012)
Переглядів: 844 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП