ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Ландшафтна екологія

Латеральна геохімічна структура (L – аналіз)
Для встановлення основних особливостей просторової геохімічної структури (L-аналіз) території базовими є локальні каскадні системи — ландшафтно-геохімічні (ґрун-тово-геохімічні) катети – ряди ландшафтів або ґрунтів, розташованих на одному схилі.
Залежно від складності літогенного субстрату ґрунтово-геохімічні катени діляться на монолітні і ге-теролітні. Монолітні катени розвинені в найменших водозбірних басейнах 1–2-го порядків. Тут геохімія до-лин практично повністю визначається міграцією речо-вин з автономних ландшафтів, вони називаються авто-хтонними, або геохімічно-підлеглими катенами. У каска-дних системах високих порядків (великих річок) всі кате-ни, як правило, гетеролітні, в них надходить речовина з інших ландшафтів, вони називаються геохімічно слабо підпорядкованими, або алохтонними катенами.
У цих видах катен геохімічні дослідження спря-мовані на вирішення різних завдань. Монолітні катени є зручними об’єктами для вивчення латеральної міграції елементів у каскадних ладшафтно-геохімічних систе-мах, що характеризуються коефіцієнтом місцевої мігра-ції Км (відношення вмісту елемента у ґрунтах підлеглих ландшафтів до його вмісту в ґрунтах і корі вивітрюван-ня автономних ландшафтів). Тільки у монолітних кате-нах можливий розрахунок Км без поправки на літо-геохімічну неоднорідність. Тому сучасну міграцію і концентрацію елементів у ландшафтах доцільно вивчати в районах з порівняно простою геологічною будовою, особливо з пухкими покривними відкладеннями однорі-дного літологічного складу. На гетеролітному субстраті міграція елементів маскується геохімічною специфікою ґрунтоутворювальних порід, і тому аналіз Км з позицій тільки латерального перенесення методично не виправ-даний. У цьому разі такі показники називають коефіціє-нтами латеральної диференціації або контрастності (L).
Так само, як радіальна геохімічна структура ві-дображає характер взаємодії і співвідношення між ком-понентами і блоками елементарних ландшафтів, лате-ральна структура характеризує відношення в геохіміч-но-зв’язаних каскадних системах різних рівнів (катенах, водозбірних басейнах та ін.).
Аналіз радіальної і латеральної геохімічної струк-тури ландшафтів є основним методом геохімії ландшаф-тів, що лежить в основі практично всіх фундаменталь-них і прикладних ландшафтно-геохімічних досліджень.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Латеральна геохімічна структура (L – аналіз)» з дисципліни «Ландшафтна екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Планування аудиту нематеріальних активів
Загальна характеристика мережних стандартів
МЕХАНІЗМ ЗМІНИ МАСИ ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВО-КРЕДИТНИЙ МУЛЬТИПЛІ...
Індекс прибутковості
РОЛЬ ТЕХНІЧНОЇ ЕСТЕТИКИ ТА ЕРГОНОМІКИ В ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРО...


Категорія: Ландшафтна екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 751 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП