ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ОБІДНИЙ
ОБІДНИЙ Михайло Юрійович (11.07.1889—07.01.1938) — поет, етнограф, музеєзнавець та громад. діяч. Н. в м. Миргород. Навч. в 2-му Кадетському корпусі в Москві та на етнографічно-антропологічному відділенні Геогр. ін-ту в Києві. До 1910 працював учителем на Кубані. Пізніше — співробітник Катеринославського обласного музею імені О.Поля та Київського художньо-промислового і наукового музею. Віце-дир. Київського воєнно-історичного музею (1918—19). Розгорнув велику роботу зі збирання експонатів для музею. Очолював Військово-істор. відділ Гол. управління Ген. штабу УНР. Член Комісії з охорони пам’яток при Гол. управлінні мист-в і нац. к-ри, Комісії для вироблення статуту Укр. нац. архіву в Києві, секретар Укр. військово-істор. т-ва, член-секретар Подільського т-ва охорони пам’яток старовини і мист-ва. Один з ініціаторів створення Військово-істор. архіву при Ген. штабі УНР. Від весни 1920 — пом. начальника культурно-освіт. відділу військ. мін-ва УНР та керівник Гол. військово-істор. музею-архіву Армії УНР. Від листопада 1920 — на еміграції у Польщі та Чехословаччині. Один із засновників та голова літературно-мистецького т-ва «Сонцесвіт» (1921) у м. Тарнів (Польща), яке 1922 видало одноймен-

ний альманах. 1923 за власною ініціативою перевіз частину фондів Гол. військово-істор. музеюархіву Армії УНР при Ген. штабі військ УНР із м. Тарнов до Праги (Чехословаччина). Ці документи та матеріали склали основу Укр. нац. музею-архіву при Українському громадському комітеті (від 1925 — при Укр. ін-ті громадознавства) в Празі. Членсекретар К-ту Музею-архіву визволення України, проте виступав проти передачі до нього фондів Гол. військово-істор. музею-архіву Армії УНР. Обстоював самостійність останньої інституції. Управитель відділу документів та музейного відділу Укр. нац. музею-архіву в м. Прага (1923—30). Член ред. колегії «Вісника музею-архіву». Референт Укр. істор. кабінету (1930—33). Здобув ступінь д-ра в Українському високому педагогічному інституті в Празі. Від 1933 — на Закарпатті. Один із фундаторів Етногр. т-ва Підкарпатської Русі (1934—35) та доглядач Етногр. музею. Автор низки статей на літ., мистецькі, музейні й етногр. теми, зокрема, про укр. рух на Кубані на поч. 20 ст., фольклор адигейців, організацію музейної й архів. справи, а також поетичних збірок «Під сяйвом волі» (1917) та «Нерозцвілі ранки» (1923), спогадів про В.Самійленка. Виконав низку перекладів із чеської мови. П. у м. Мукачеве. Особовий фонд (ф. 3504) О. зберігається в Центр. держ. архіві вищих органів влади і управління України.
Тв.: В справі українського Воєнного архіва. «Діло» (Львів), 1916, № 14; Військово-архівна справа в Україні. «Українська старовина» (Кам’янець), 1919, № 1; Графіка українських грошових знаків. «Стара Україна» (Львів), 1925, № 11/12; Як охоронялися пам’ятки. «Нова Україна» (Прага), 1925, № 4/6; Спогади про Володимира Самійленка. «ЛНВ», 1926, т. 89. Літ.: Наріжний С. Українська еміграція: Культурна праця української еміграції між двома світовими війнами, у 2-х т. Прага, 1942, [Т. 1]; К., 1999 [Т. 2]; Ротач П.П. Полтавська літературна діаспора: Короткий біобібліографічний словник. «Криниця», 1996, № 1/3; Українська архівна енциклопедія. К., 2008. О.В. Ясь.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ОБІДНИЙ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Перспективи використання супутникових мереж
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ГРОШОВОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ
Поняття та види цінних паперів
Формування і використання резерву для відшко-дування можливих втр...


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (02.03.2013)
Переглядів: 414 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП