ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ ПОРТФЕЛЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ СЕМІВАРІАЦІЇ ЯК МІРИ РИЗИКУ
Даний підхід [43] будується на твердженні, що інвестор, ба-жаючи вкласти вільні грошові ресурси в корпоративні цінні па-пери, зустрічається з трьома альтернативами:
1) вкласти кошти в акції найнадійніших емітентів;
2) інвестувати в найприбутковіші акції;
3) вибрати проміжну позицію між надійністю і прибутковістю акцій.
Існують різні методики, дотримання яких приводить до вирі-шення поставлених цілей і задач. Але найпоширенішою та най-частіше використовуваною у практичній діяльності і теоретичних дослідженнях, як вже зазначалось, є модель, запропонована Гаррі Марковіцем. У своїх дослідженнях як основний економічний по-казник, що характеризує динаміку зміни ціни (котирування) ак-ції, він використовував норму прибутку акції, яка у дискретному випадку розраховується за формулою:
, (7.81)
де Rk(t) — норма прибутку акції k-го виду в момент часу t; Ck(0), Ck(t) — ціна акції k-го виду відповідно у початковий момент (t = 0) та на кінець t-го періоду часу; Dk(t) — дивіденди, виплачені на кінець t-го періоду; k = 1,...,N, N — кількість акцій, за якими здій-снюються спостереження та які прогнозуються щодо включення їх у портфель цінних паперів (ПЦП); t = 1,…,T, T — кількість пе-ріодів, в які здійснювались спостереження за цінами (котируван-ням) акцій. При визначенні структури портфеля акцій, оптималь-ного з погляду інвестора, Марковіц скористався дещо спрощеним підходом. По-перше, він додержувався концепції, що норма при-бутку акції k-го виду (k = 1,…,N) є стаціонарним випадковим процесом, більше того — впродовж T періодів випадкові величи-ни Rk(t; ω), t = 1,…,T, w О W (W — множина елементарних по-дій) мають одну й ту саму функцію розподілу ймовірності (ця функція не залежить від часу). Тому спостереження за випадко-вими величинами Rk(t; ω) у момент часу t = 1,…,T можна розгля-дати як реалізації випадкової величини Rk(ω).
У своїй моделі Марковіц використовував такі кількісні ха-
рактеристики випадкових величин Rk(ω) (k = 1,…,N): сподівана
норма прибутку mk = M(Rk(ω); дисперсія середньоквадратичне відхилення коваріація , де k = 1, …, N, j = 1, …, N.
Крім того, Марковіц вважав, що будь-які відхилення норми прибутку акції від її сподіваного значення відображають дію чинників ризику щодо цієї акції і є однаково небажаними для ін-вестора. Тому як вимірювач величини ризику, що пов’язаний з придбанням цієї акції, він використовував величину дисперсії чи середньоквадратичною відхилення.
Сутність розглядуваної концепції полягає у тому, що трак-тування відхилень норми прибутку від її сподіваного значення (чи певного фіксованого порогового значення) у сторону пере-вищення (сприятливі відхилення) як джерела ризику нічим не виправдане, оскільки протягом відповідних періодів акції мо-жуть забезпечити прибуток, обсяг якого є не меншим заплано-ваного рівня. На нашу думку, лише відхилення норми прибут-ку у сторону зменшення (несприятливі відхилення) відносно сподіваної норми прибутку можна розглядати як джерело ри-зику акції.
Оцінкою величини ризику k-ї акції, що базується на зазначе-ній основі, є семіваріаційна характеристика:
, (7.82)
де величина є умовною дисперсійною харак-теристикою випадкової величини відносно наперед заданого порогового значення с* (с > 0), отже, враховуються лише несприят-ливі для суб’єкта ризику (інвестора) відхилення, тобто .
Ця умовна дисперсійна характеристика обчислюється за формулою:
(7.83)
де

Тут — функція розподілу, — умовна функція розподілу випадкової величини .
Надалі для зручності введемо позначення щодо подій:
,
.
Очевидно, що події та утворюють повну групу, а тому повну дисперсійну характеристику випадкової величини відносно порогового значення с можна знайти за формулою:
(7.84)
Якщо для фіксації несприятливих відхилень щодо випадкової величини скористатись випадковою величиною (індикато-ром несприятливих відхилень):

а для фіксації сприятливих явищ — випадковою величиною (ін-дикатором сприятливих відхилень)

то
; .
Розглянемо тепер випадкову величину, що відображає норму прибутку портфеля акцій:
, (7.85)
де хk — частка акцій k-го виду у портфелі (хk О [0; 1]);
Х = (х1; ...; хN) — вектор, що задає структуру портфеля,
Якщо ввести до розгляду індикатор несприятливих відхилень

та індикатор сприятливих відхилень

то випадкова величина, що описує несприятливі відхилення нор-ми прибутку портфеля відносно порогового значення с, визнача-ється співвідношенням
, (7.86)
а сприятливі відхилення — співвідношенням
. (7.87)
Зафіксуємо структуру портфеля акцій. Тоді з урахуванням структури випадкової величини отримуємо:
. (7.88)
Розглянемо множину , для всіх елементів якої має місце оцінка:
. (7.89)
Але невід’ємні значення, що їх набуває випадкова величина не заперечують можливості одночасного співісну-вання під знаком суми у правій частині (7.89) як додатних, так і від’ємних доданків для усіх , що належать деякій підмножині . При цьому наявність від’ємних доданків гарантує існування непустої підмножини такої, що для усіх та матиме місце оцінка:
. (7.90)
Співвідношення (7.90) вказує на те, що наявність несприятли-вих відхилень щодо акцій (хоча б на обмеженій множині ) слід розглядати як потенціальне джерело ризику портфеля акцій. Тому при оцінці ризику портфеля акцій необхідно враховувати всі можливі несприятливі відхилення стосовно кожного виду ак-цій, що є його складовими, незалежно від його структури, навіть у разі сприятливих відхилень норми прибутку цього портфеля.
Як уже зазначалось, випадкова величина
(7.91)
описує сприятливі відхилення стосовно норми прибутку портфе-ля. До складу сприятливих входять і безризикові ситуації, харак-терною ознакою яких є те, що незалежно від струк-тури портфеля. Це можливо лише у разі, коли одночасно для усіх k = 1,…,N мають місце оцінки і тоді
. (7.92)
Якщо розглянути подію
,
то безризикова ситуація матиме місце у тому випадку, коли вектор
.
Усі інші допустимі комбінації щодо норм прибутків акцій об-тяжені ризиком (відхилення норми прибутку хоча б однієї акції є несприятливим). Позначивши через подію, що їх охоплює, і враховуючи, що та утворюють повну групу подій, отри-муємо:
(7.93)
Наведені міркування вказують на те, що за міру ризику порт-феля цінних паперів доцільно використовувати величину
. (7.94)
Враховуючи, що
(7.95)
отримуємо формулу для обчислення міри ризику портфеля згідно зі зазначеною концепцією:
. (7.96)
У формулі (7.96): — семіковаріаційна ха-рактеристика випадкових величин та , що обчислю-ється за формулою:
(7.97)
— коваріаційна характеристика випадкових величин та що обчислюється за формулою:
(7.98)
де — середньозважені (сподівані) норми прибутку відповідно k-го та j-го видів цінних паперів, тобто
, , .
Якщо за цільову використати функцію (7.96), то структура портфеля, що має мінімальний ризик згідно із зазначеною концепцією, є розв’язком оптимізаційної задачі:
. (7.99)
Якщо для оцінки ризику щодо несприятливих відхилень вико-ристовувати семіваріацію (коли за пороговий рівень при визна-ченні несприятливих відхилень використовувати не наперед за-дану константу с, а середньозважені (сподівані) значення відповідних норм прибутків акцій чи портфеля), критерій (7.96) набуває вигляду:
(7.100)
У формулі (7.100): — семіковаріація ви-падкових величин та , що обчислюється за фор-
мулою:
, (7.101)
множина сприятливих відхилень норми прибутку портфеля цін-них паперів

mП — середньозважена (сподівана) норма прибутку портфеля об-числюється за формулою:
(7.102)
Якщо за цільовий використати критерій (7.100), то оптималь-на структура портфеля цінних паперів буде рішенням оптиміза-ційної задачі:
; (7.103)
. (7.104)
За наявності статистичних даних для наближеного обчислення величин, наведених у формулах (7.96) та (7.100), використовують їх оцінки. Так, структура портфеля з мінімальним ризиком є розв’язком оптимізаційної задачі (7.99), але при цьому у формулі (7.98) використовуються оцінки сподіваних значень відповідних норм прибутку, дисперсії та відповідних коваріацій.
Зазначимо, що при цьому оцінка здійс-нюється за формулою:
(7.105)
Використання зазначеної концепції в практичній діяльності дає позитивні результати. Зменшення ризикованості портфеля цінних паперів завдяки відкиданню безризикових ситуацій до-зволить побудувати портфель з більшою нормою дохідності, ніж отриманий з використанням методу Г. Марковіца.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ ПОРТФЕЛЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ СЕМІВАРІАЦІЇ ЯК МІРИ РИЗИКУ» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Задача о двух лошадях
КЛАСИЧНА КІЛЬКІСНА ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ
Поняття та види цінних паперів
Аудит загальновиробничих витрат
Якість управління матеріально-технічними ресурсами


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (28.10.2011)
Переглядів: 1675 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП