ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З’ЇЗД 1917
ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З’ЇЗД 1917 відбувся 18—21 (5—8) травня 1917 в Києві. З’їзд скликала Українська Центральна Рада за ініціативою Укр. військ. орг. к-ту. В його роботі взяли участь понад 900 делегатів від усіх фронтів, Балт. і Чорномор. флотів, які представляли понад 1,5 млн військових українців. До складу президії увійшли: від фронту — С.Петлюра, від УЦР — В.Винниченко, від тилових військ. орг-цій — М.Міхновський, від флоту — С.Письменний. Почесним головою з’їзду обрали М.Грушевського. Порядок денний: 1) ставлення до поточних подій, Тимчасового уряду, рад робітн. і солдатських депутатів; 2) ставлення до Першої світової війни; 3) українізація військ; 4) підтримання дисципліни й боротьба з дезертирством; 5) земельне питання;

tp ht ://

6) питання освіти; 7) майбутній військ. з’їзд; 8) вибори Тимчасового Укр. військ. ген. к-ту. Делегати з’їзду підтвердили ухвали Всеукраїнського національного конгресу 1917 й одноголосно прийняли резолюцію «Про автономію України», запропоновану В.Винниченком. З’їзд відзначив провідну роль УЦР у справі організації укр. руху і визнав її єдиним органом, покликаним вирішувати всі справи, які стосуються України у відносинах із Тимчасовим урядом. Із доповіддю про будівництво нац. війська виступив С.Петлюра. З’їзд ухвалив розпочати створення укр. армії, для чого у тилових військ. частинах українцівійськові мали виділятися в окремі нац. підрозділи. На фронті цей процес мав проводитися поступово, щоб не викликати дезорганізації армії. Чорномор. флот, більшість особового складу якого становили українці, мав і надалі поповнюватися виключно ними. Делегати з’їзду вимагали негайного затвердження сформованої в Києві першої укр. військ. частини — 1-го Укр. козац. полку ім. Богдана Хмельницького (див. Богданівський полк). З’їзд постановив відкривати військ. школи всіх ступенів, забезпечити їх військ. підручниками на укр. мові та зажадав повернення істор. клейнодів із Росії в Україну. При обговоренні питання про ставлення до I світ. війни (виступило 30 делегатів) з’їзд у резолюції, запропонованій В.Винниченком, приєднався до оборонської позиції Петрогр. ради робітн. і солдатських депутатів і Тимчасового уряду. З’їзд ухвалив постанови про те, що земля має належати тим, хто її обробляє, а надра України — її народові; про запровадження з осені 1917 навчання в школах укр. мовою. Для будівництва укр. армії з’їзд обрав Укр. ген. військ. к-т (УГВК; див. Генеральний військовий комітет) у складі 18-ти осіб, який очолив С.Петлюра. УГВК мав працювати в тісному контакті з рос. Ген. штабом. Рішення з’їзду мали важливе значення для розвитку укр. нац. руху у військах, сприяли зростанню нац. свідомості укр. народу.
Літ.: Історія українського війська. Львів, 1932; Щусь О.Й. Всеукраїнські

військові з’їзди. К., 1992 (Історичні зошити, № 7). О.Й. Щусь.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З’ЇЗД 1917» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: БАНКІВСЬКІ ПОСЛУГИ
ПОХОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ
Офісні та відомчі АТС
ЗАКОН ГРОШОВОГО ОБІГУ
Ознайомлення з об’єктом аудиту


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (17.03.2013)
Переглядів: 564 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП