ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Розподіл та відображення в обліку доходів від перевезень
Для забезпечення централізованого перерозподілу доходів від перевезень між залізницями та підприємствами «Укрзалізниці» в установах банків згідно з вимогами інструкції НБУ про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валютах відкриваються: — централізований розподільчий рахунок «Укрзалізниці» за місцезнаходженням «Укрзалізниці»; — розподільчі рахунки за місцезнаходженням управлінь залізниць (Донецької, Львівської, Одеської, Придніпровської, Південно-Західної, Південної), Центру комплексного транспортного обслуговування, Центру міжнародних взаєморозрахунків і контролю, Управління справами «Укрзалізниці», Укррефтрансу,

ГЛАВА 4

178

технологічних центрів з обробки перевізних документів (ТехПД) та місцями інкасації виручки, отриманої за перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу, пошти та пов’язані з цим послуги. Для обліку коштів на цих рахунках Планом рахунків бухгалтерського обліку підприємств залізничного транспорту України передбачено відповідні субрахунки до синтетичного рахунка 31 «Рахунки в банках» (табл. 4.9).
Таблиця 4.9 Склад субрахунків для обліку грошових коштів та безготівкових розрахунків (до рахунка 31 «Рахунки в банках»)

Код рахунка другого третього порядку порядку 311 312 313 3130 3131 3132 3133 3134 3135 3136 3137 3138 314 3140 3141 3142 3143 3144 3145

Назва субрахунка Поточні рахунки в національній валюті Поточні рахунки в іноземній валюті Інші рахунки в банку в національній валюті Централізований доходно-розподільчий рахунок «Укрзалізниці» в національній валюті Доходно-розподільчі рахунки управлінь залізниць і відокремлених підрозділів «Укрзалізниці» в національній валюті Доходні рахунки підрозділів залізниць в національній валюті Рахунки для розрахунків платіжними картками в національній валюті Депозитні рахунки короткострокові в національній валюті Депозитні рахунки довгострокові в національній валюті Акредитиви в національній валюті Бюджетні рахунки суб’єктів господарської діяльності в національній валюті Інші рахунки в банку в національній валюті Інші рахунки в банку в іноземній валюті Централізовані доходно-розподільчі рахунки «Укрзалізниці» в іноземній валюті Доходно-розподільчі рахунки управлінь залізниць і відокремлених підрозділів «Укрзалізниці» в іноземній валюті Доходні субрахунки підрозділів залізниць в іноземній валюті Рахунки для розрахунків платіжними картками в іноземній валюті Депозитні рахунки короткострокові в іноземній валюті Депозитні рахунки довгострокові в іноземній валюті

Особливості бухгалтерського обліку на підприємствах залізничного транспорту

179
Продовження табл. 4.9

Назва субрахунка Код рахунка другого третього порядку порядку 3146 Акредитиви в іноземній валюті 3447 Бюджетні рахунки суб’єктів господарської діяльності в іноземній валюті 3148 Інші рахунки в банку в іноземній валюті

З розподільчих рахунків, які відкриті залізниці за місцем інкасації виручки та місцезнаходженням ТехПД, доходні надходження щоденно в повній сумі перераховуються обслуговуючим банком на розподільчий рахунок відповідної залізниці, про що між банком і залізницею укладається спеціальна угода. З розподільчих рахунків, які відкриті за місцезнаходженням Центру міжнародних взаєморозрахунків і контролю, Центру комплексного транспортного обслуговування та Управління справами «Укрзалізниці», доходні надходження щоденно у повній сумі на підставі їх платіжних доручень перераховуються на центральний розподільчий рахунок «Укрзалізниці». З розподільчих рахунків, які відкриті за місцезнаходженням залізниць, згідно із щоденними письмовими повідомленнями «Укрзалізниці», залізниці на підставі своїх платіжних доручень здійснюють такі перерахування: а) на поточний рахунок відповідного управління залізниці та його структурних підрозділів — доходи від перевезень; кошти, що не входять до складу доходів від перевезень; б) на поточні рахунки управлінь інших залізниць — доходи від перевезень, роботи з яких виконала інша залізниця; в) на поточні рахунки клієнтів залізниці — кошти, що підлягають поверненню як переплата, отримана за перевезення вантажів; г) на поточні рахунки підприємств та відокремлених структурних підрозділів «Укрзалізниці» — кошти на централізоване забезпечення паливом та іншими товарно-матеріальними цінностями для виробничих потреб; д) на поточні рахунки підприємств морського та річкового флоту — за перевезення в прямому та змішаному залізничноводному сполученні. З централізованого розподільчого рахунку «Укрзалізниця» на підставі свого платіжного доручення здійснює перерахування:

ГЛАВА 4

180

а) на поточні рахунки управлінь залізниць — доходи від перевезень, якщо фактичні доходні надходження менші нарахованих доходів залізниці; б) на поточні рахунки підприємств та відокремлених структурних підрозділів «Укрзалізниці» — доходи від перевезень; кошти, що не входять до складу доходів від перевезень; кошти на централізоване забезпечення паливом та іншими товарно-матеріальними цінностями для виробничих потреб. Перерахування коштів на інші цілі (крім названих) з розподільчих рахунків та централізованого розподільчого рахунка «Укрзалізниці» забороняється. Розрахунки з реалізації перевезень здійснюються централізовано і децентралізовано. Централізовані розрахунки залізниць з підприємствами, організаціями та установами за перевезення вантажів та різні послуги здійснюють Технологічні центри з оброблення перевізних документів (ТехПД). При децентралізованих розрахунках послуги за перевезення оплачуються безпосередньо через каси станцій. Звіт про зібрану виручку, складений на підставі перевізних документів (пасажирських квитків, залізничних квитанцій та накладних тощо), станція передає для обліку доходних надходжень у фінансову службу залізниці (НФД). Аналітичний облік розрахунків з вантажовідправниками та вантажоодержувачами як у національній, так і в іноземній валюті за найменуваннями платників ведеться у фінансовій службі залізниці (НФД). Фінансова служба залізниці на суми доходних надходжень за перевезення у прямому та місцевому сполученнях виконує бухгалтерське проведення: Д-т субрах. 3131 — К-т субрах. 6823 «Внутрішні розрахунки за доходними надходженнями». Розрахунки з іноземними залізницями за перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти у прямому міжнародному сполученні та послуги, пов’язані з цими перевезеннями, а також доходні надходження та розрахунки з експедиторськими організаціями за транзитні перевезення через територію України ведуть в Українському державному розрахунковому центрі міжнародних перевезень «Укрзалізниці» (РЦП). Залізничні станції (у т. ч. прикордонні) складають звіти про такі перевезення встановленої форми (ф. № ІНО-1, ІНО-2, ІНО-3, ІНО-5), які після перевірки РЦП разом з відповідними документами надходять до фінансової служби залізниць (НФ). У фінансовій службі обліку доходів (НФД) нараховані доходні надходження відображають записом:

Особливості бухгалтерського обліку на підприємствах залізничного транспорту

181

Д-т субрах. 6832 «Розрахунки фінансово-економічної служби з відділом доходів за дебіторською і кредиторською заборгованістю», К-т субрах. 6823 «Внутрішні розрахунки за доходними надходженнями»,

а у фінансовій службі з обліку розрахункових операцій (НФБ) — записом:
Д-т субрах. 361, 362 — К-т субрах. 6832.

4.6.4. Облік інших доходів
Серед інших доходів підприємств залізничного транспорту, які мають певні особливості відображення на рахунках, можна виділити доходи від одержаних (нарахованих) штрафів, від погашення втрат за незбереження вантажів і т. ін. На залізничному транспорті штрафи, нараховані за перевезеннями, відображаються такими бухгалтерськими записами: 1) в НФД: а) передача на структурні підрозділи сум нарахованих штрафів:
Д-т субрах. 377 — К-т субрах. 6831;

б) отримані кошти за нарахованими штрафами:
Д-т субрах. 311 — К-т субрах. 377;

2) в НФБ:
Д-т субрах. 6831 — К-т субрах. 6833;

3) в структурних підрозділах на суму створеного доходу:
Д-т субрах. 6833 — К-т субрах. 715.

Кошти, отримані від винуватців у погашення втрат від незбережених перевезень, відображаються за дебетом рахунків грошових коштів і кредитом субрахунка 7195 «Інші доходи від операційної діяльності». Відпуск електроенергії зі структурного підрозділу «Енергозбут» у структурні підрозділи залізниць відображають записом:
Д-т субрах. 683 — К-т субрах. 7056,

тобто як передачу послуг одного структурного підрозділу другому. Електроенергія, спожита у виробничих цілях підрозділами своєї залізниці, відображається за дебетом на відповідних субрахунках обліку витрат виробництва (рах. 23) за елементом «Матеріальні витрати» та кредитом субрахунка 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки».

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Розподіл та відображення в обліку доходів від перевезень» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Загальновживані слова та слова вузького стилістичного призначення
Аудит додаткового капіталу
Мета аудиту — перевірити правильність визначення податку з реклам...
Особливості фінансових інвестицій
Технологічний процес виготовлення ДСП


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1130 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП