ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

СЕЛІМ III
СЕЛІМ III (24.12.1761—28.07.1808) — син султана Осман. династії Мустафи III та правнук Агмеда III. Вступив на престол 7 квітня 1789 під час війни проти Австрії та Росії 1787—92 (див. Російсько-турецька війна 1787— 1791), що скінчилася втратою Пн. Причорномор’я від Дністра до Кубані (див. Ясський мирний договір 1791). Проводив курс на реформи, що дістав назву Нізамі джедід («Новий порядок»), з метою створення модерного війська і флоту на зх. взірець, на противагу яничарам та нерегулярним силам, що втратили ефективність і коштували дорого. Реформи здійснювалися з допомогою іноз. фахівців і супроводжувалися організацією шкіл, буд-вом військ. об’єктів. На кінець правління чисельність війська, що називалося Нізамі джедід, досягла 23 тис. осіб. Централізація фінансів та боротьба зі зловживаннями мали значний успіх. Проте реформи й надзвичайні заходи уряду викликали заколоти яничарства і підданців, зокрема Сербське повстання 1804—13, очолене Кара Георгієм.

Участь Османської імперії в наполеонівських війнах за повільності військ. реформ призвела до воєнного і політ. посилення намісників у Яніні (нині місто в Греції), Лівані, Єгипті. Повстання, спричинене призовом до Нізам-і джедід 1805 на Балканах, докотилося до Стамбула. Замість використання нового війська проти повсталих С. III пішов на поступки їм, пожертвувавши своїми прихильниками, і все одно 29 травня 1807 був змушений зректися престолу. За рік потому був страчений султаном Мустафою IV під час невдалого перевороту, що мав на меті повернення С. на престол. Увійшов в історію як один із найздібніших султанів-реформаторів. За його правління Осман. імперія вперше організувала постійні дипломатичні представництва за кордоном.
Літ.: Tott, baron de. Memoirs of Baron de Tott. London, 1785; Kuran E. Avrupa’da Osmanli ikamet elHiliklerinin kuruluХu ve ilk elHilerin siyasi faaliyetleri, 1793—1821. Ankara, 1968; Shaw S.J. Between old and new: The Ottoman Empire under Selim III, 1789—1807. Cambridge, 1971; Петросян Ю.А. Османская империя: Могущество и гибель. М., 1990. О.І. Галенко.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «СЕЛІМ III» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Подвоєння та подовження приголосних
Перевірка постановки обліку капітальних інвестицій на підприємств...
Індекс прибутковості
Постаудит
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (30.03.2013)
Переглядів: 430 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП