ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

«СІОН РУСЬКИЙ»
«СІОН РУСЬКИЙ» — укр. церк. журнал. Виходив у Львові 1871— 85 під назвами: «Сіонъ Рускій» (1871), «Рускій Сіонъ» (1872—80, 1883—85), «Галицкій Сіонъ» (1880—82). Заснований як альтернатива русофільській («москвофільській») газ. «Слово», відображав погляди тієї частини греко-катол. духовенства, яка намагалася протидіяти посиленню в Українській греко-католицькій церкві проправосл. і пророс. впливів, подолати крайні форми консерватизму та орієнтувалася в розвитку Церкви на лат. духовні взірці. Офіц. орган Львів. греко-катол. архієпархії (1876—77, 1880—85). Редактори: С.Сембратович (1871—79), Т.Сембратович (1879), Й.Мільницький (1880— 82), Ол.Бачинський (1880, 1883— 84), І.Бартошевський (1884—85). Активними співробітниками видання були священики та богослови: Ю.Бачинський, М.Малиновський, І.Мордарович, Ю.Пелеш, К.Сарницький, О.Торонський. У журналі публікувалися статті із церк. догматики, морального і пастирського богослов’я, церк. історії та права, проповіді, матеріали на громадсько-політ. й культурно-освітні теми. У політ. відношенні видавці журналу прагнули обґрунтувати перетворення УГКЦ на нац. укр. політ. силу, знайти для Церкви відповіді на виклики,

які з’являлися у зв’язку з формуванням світської інтелігенції. Місце для Церкви у спектрі укр. національно-політ. угруповань Галичини вони бачили між русофілами («москвофілами»; див. Москвофільство) і народовцями, з часом більше схиляючись до народовців. Із публікацій у журналі простежуються зусилля керівництва УГКЦ дистанціюватися від австрійс. світської влади і виокремити свої інтереси із заг. інтересів Габсбурзької монархії. Журнал видавався етимологічним правописом, нар. мовою з деякими церковнослов’янізмами.
Літ.: Himka J.-P. Religion and Nationality in Western Ukraine: The Greek Catholic Church and the Ruthenian National Movement in Galicia, 1867—1900. Montreal—Kingston—London—Ithaca, 1999; Мудрий М. Австрорусинство в Галичині: Спроба окреслення проблеми. В кн.: Вісник Львівського університету: Серія історична, вип. 35. Львів, 2000. І.М. Антоняк, М.М. Мудрий.

Ви переглядаєте статтю (реферат): ««СІОН РУСЬКИЙ»» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Посередницькі, гарантійні, консультаційні та інформаційні послуги
Технічне забезпечення ISDN, підключення до Internet через ISDN
Використання електронної пошти в бізнесі та її стандарти
ДИЗАЙН, ЙОГО ОБ’ЄКТИ ТА ПРОГРАМИ
Оцінка


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (30.03.2013)
Переглядів: 1248 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП