ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ВЕЛИКИЙ ШОВКОВИЙ ШЛЯХ
ВЕЛИКИЙ ШОВКОВИЙ ШЛЯХ — заг. назва караванних торг. шляхів, що сформувалися у 2 ст. до н. е. (заг. довжина до 12 тис. км) та проіснували до 16 ст. і являли собою «коридори», по яких відбувався інтенсивний обмін товарами, ідеями та людьми між цивілізаціями Сходу і Заходу. Починався у центр. р-нах Китаю, далі йшов через м. Ланьчжоу на Дуньхуан (Китай), де розгалужувався на пд. і пн. шляхи. Пд. шлях проходив через м. Хотан, м. Яркенд (обидва Китай), м. Балх (нині Афганістан), м. Мерв (нині м. Мари, Туркменія); пн. шлях прямував із м. Дуньхуан на м. Турфан, м. Кашгар (Каши; обидва міста у Китаї), м. Самарканд (нині в Узбекистані), далі через м. Ніса (руїни поблизу м. Ашгабад, Туркменія), Гекатомпіл (давнє місто на пн. сх. Ірану), м. Екбатан (нині м. Хамадан, Іран) та Багдад (Ірак) і до портів Середземного м. — м. Тір (нині м. Сур, Ліван) та м. Антіохія (нині м. Антакья, Туреччина). Формуватися почав за династії Старшої Хань (206 до н. е. — 25 н. е.), коли 138 до н.е. на Зх. спец. послом був направлений Чжан Цянь, який і відкрив сухопутне сполучення з Центр. Азією, Персією (Іраном) та ін. країнами. Назвою своєю шлях зобов’язаний виробам із шовку, які тривалий час виготовлялися лише в Китаї і були найпоширенішим товаром, що вивозився з Ханьської імперії у Передню Азію та Європу. Кілька відгалужень цього шляху сягали Пн. Причорномор’я. У китайс. джерелах є відомості про те, що купці зупинялись у місцевостях, де потім виникли міста Тана (нині Азов) та Судак. Нині В.ш.ш. — це об’єкт дослідження археологів та істориків, а також трансконтинентальний туристичний маршрут. Світ. співтовариство у листоп. 1987 у Парижі на XXIV сесії Ген. конф. ЮНЕСКО за ініціативою 10 країн, на тер. яких заходив або які перетинав В.ш.ш., прийняло резолюцію про розробку проекту «Комплексне дослідження “Шовковий шлях — шлях до діалогу”». Гол. ідея проекту — розвиток і зміцнення міжнац. культ. зв’язків і створення туристичних маршрутів всесвіт. значення в р-нах, якими пролягав колись В.ш.ш. Зона спеціалізованого туризму вже частково діє. У жовт. 1998

у Тбілісі (Грузія) відбулося III Міжнар. засідання к-ту «Туризм по Шовковому шляху» в рамках проекту «Великий шовковий шлях». Понад 30 країн, у т. ч. Україна, взяли зобов’язання відродити В.ш.ш. В Україні створюється зона спец. туризму, що об’єднається з вже діючими зонами в Китаї, Туреччині, країнах Сх. й Зх. Європи. В Криму у Судаку з 1992 проводяться фестивалі-ярмарки «Великий шовковий шлях». Держ. к-т України з туризму визначив у містах України об’єкти, пов’язані з В.ш.ш.
Літ.: Паркер Э. Китай, его история, политика и торговля с древнейших времен до наших дней. СПб., 1903; Словарь-справочник по китайскому вопросу. М., 1927; Хрестоматия по истории Китая в средние века XV—XVII вв. М., 1960; Бокшанин А.А. Внешние связи Китая со странами Южных морей в конце XIV—XVI вв. М., 1965; История Китая и современность. М., 1974; Энциклопедия нового Китая. М., 1989. М.Ф. Дмитрієнко.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВЕЛИКИЙ ШОВКОВИЙ ШЛЯХ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Граматичні ознаки іменника
Інвестиційна стратегія
Аудит документального оформлення господарських операцій
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми
Технічне забезпечення ISDN, підключення до Internet через ISDN


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (02.02.2013)
Переглядів: 752 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП