ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

ВСЕВОЛОД ЮРIЙОВИЧ
ВСЕВОЛОД ЮРIЙОВИЧ, Всеволод-Димитрій Юрійович Велике Гніздо (19.10.1154—14.04.1212) — молодший син Юрія Долгорукого від 2-го шлюбу. Князь владими-

Укладення миру між Всеволодом Юрійовичем Велике Гніздо та київським князем Рюриком Ростиславичем. Мініатюра з Радзивіллівського літопису.

ро-суздальський з 1176. Перша дружина до 1175 — осетинська княжна Марія (п. 19 берез. 1206), друга — донька вітебського кн. Василька Любов; третя (з 1211) — Софія (походження якої невідоме). Коли 1155 Юрій Долгорукий утвердився в Києві, В.Ю. разом із братом Михалком одержав Ростов (нині місто Ярославської обл., РФ) і Суздаль (нині місто Владимирської обл., РФ). 1161 Андрій Боголюбський вигнав 4-х своїх братів (від 2-го шлюбу Юрія) з їхніх земель до Візантії — серед них був і В.Ю. Разом з матір’ю жив, можливо, в Палестині. 1168 повернувся на Русь. Попередньо одержав від київ. кн. Ростислава Мстиславича (п. 1167) якусь волость в Пороссі. Служив братові Глібу, що з 1169 недовго княжив у Києві, 1170 ходив на половців. 1173 старший брат Андрій Боголюбський посадив В.Ю. на київ. престол, однак через місяць його скинули смоленські Ростиславичі; трохи пізніше він разом з Андрієм ходив на них, але невдало. У листоп. 1173 знайшов притулок у Чернігові у Святослава Всеволодича. По смерті Андрія Боголюбського брав активну участь у боротьбі з братами за владимиросуздальське княжіння. 1175 В.Ю. вокняжився у м. Переяславль-Залєський (нині місто Ярославської обл., РФ), а по смерті брата Михалка (19 черв. 1176) вокняжився у м. Владимир-на-Клязьмі (нині м. Владимир, РФ). За князювання В.Ю. розпочалось екон. і політ. піднесення Владимиро-Суздальського князівства. Він проводив зважену й активну зовн. політику, 1183, 1185 і 1205 успішно воював з Волзькою Булгарією, розширивши свої володіння на пн. сх. і сх. Поступово перетворився на одного з найсильніших рус. князів. З Київського літопису 1195 відомо, що рус. князі обрали В.Ю. найстарішим (гол.) князем у д-ві — то були часи колективного управління Давньорус. федеративною монархією. Свій політ. вплив він здійснював дипломатичними заходами і династичними шлюбами з пд.-рус. князями. В.Ю. розбудував стольний град Владимир, фортифікував його. У роки його князювання у Владимирі склали літописний ізвод (відображений в Суздальському та Київ. літописах). Прізвисько «Велике Гніздо» одержав тому, що мав велику родину (8 синів і 4 доньки).
М.Ф. Котляр.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВСЕВОЛОД ЮРIЙОВИЧ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Позичковий процент та його диференціація
Функціональні учасники інвестиційного процесу
Інвестиційна стратегія
МЕХАНІЗМ ЗМІНИ МАСИ ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВО-КРЕДИТНИЙ МУЛЬТИПЛІ...
Аудит Звіту про фінансові результати


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (04.02.2013)
Переглядів: 301 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП