ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Взаємовідносини держави і підприємства
В умовах ринкової економіки не усувається роль держави у розвитку підприємств. Не треба думати, що підприємства, підприємці одержують повну свободу згідно з принципом “що хочу, те і роблю”.
Економіка України йде від монополії держави до громадянського суспільства. Але усунення монополії держави не, означає ліквідації усякої ролі держави, усякого впливу державних органів на підприємства. Такий підхід не можна вважати правильним. Він спростовується досвідом країн, де вже існує ринкова економіка.
У чому ж виявляється роль держави, яка має пряме відношення до підприємств?
Зберігається необхідність державного бюджету, державних фінансів. Тому підприємства повинні брати участь у забезпеченні доходної частини бюджету, в створенні загальнодержавних фінансів, без яких не може існувати самостійна держава.
Турботою держави залишається прийняття державних програм у сфері науково-технічного прогресу, екологічних програм. Підприємства навіть при бажанні самі не спроможні реалізувати такі програми, але вони дуже заінтересовані в іншій реалізації.
Досвід Японії свідчить, що саме державні програми технічного прогресу дали змогу японським підприємствам оволодіти новітніми технологіями.
Особливо значна роль держави у вирішенні екологічних проблем. Деякі з них мають глобальний характер, вимагають величезних витрат і тому недоступні окремим власникам, навіть великим підприємствам.
Держава створює правові засади для розвитку ринкової економіки і здійснює в необхідних напрямах економічний контроль. На прикладі США бачимо, що економічний контроль держави охоплює діяльність підприємств з метою усунення різних зловжи-
283

вань, сферу умов праці та тривалості робочого дня, дотримання певного мінімуму оплати праці.
Держава бере на себе функції з пенсійного забезпечення, встановлення обов'язкового страхування працівників з безробіття, від нещасних випадків тощо.
Ринок і ринкова економіка — це, образно кажучи, виробничо-товарна “гра”, в якій беруть участь підприємства. І щоб ця “гра” була ефективною і корисною для суспільства, кожного його члена і не завдавала шкоди природі, необхідні відповідні правила. Закони і постанови, які приймає держава, мають виходити з цих “загальних правил гри” і узгоджуватися з ними. “Загальні правила гри” у ринковій економіці—це основні принципи поведінки всіх підприємств, державних органів, організацій, окремих осіб, які повинні відображати об'єктивні економічні закони ринкових відносин. Тільки в цьому випадку будуть створені необхідні умови для успішного функціонування підприємств як основних ланок господарства країни.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Взаємовідносини держави і підприємства» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит фінансових інвестицій
Позичковий процент та його диференціація
Комунікаційні сервіси Internet
Основні поняття електронної пошти, списки розсилки, телеконференц...
Види та операції комерційних банків


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 870 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП